Служебният кабинет с отчет на работата си

19-01-2023

Служебното правителство отчита дейността си през изминалите близо шест месеца. Премиерът Гълъб Донев и министрите от служебния кабинет представят резултатите от работата си от началото на мандата до настоящия момент.

'Заварихме държава 'на пауза', в която връзките за взаимодействие бяха прекъснати. Ние сме най-дълго управлявалото временно правителство. Правителството, което нямаше дори 100 часа кредит на доверие и най-важното - правителство на действията в екип. Най-добрият начин за справянето с неоснователните обвинения и лъжите са резултатите от добре свършената работа. На финала на мандата ни е показваме какво направихме докато другите говориха', заяви Донев.
Донев отчете 'отлично справяне' с организацията и подготовката на изборите на 2 октомври.

'Тук сме не за да отчитаме дейност, нито да се похвалим, тук сме за да представим резултатите от нашата дейност, която промени животите на българите към по-добро. Резултатите ни се дължат на екипния принцип на работа', подчерта Донев.

'Отчетността e основен принцип на доброто управление. Този принцип се пренебрегва в дейността на изпълнителната власт, нито едно правителство не е представяло отчет за действията си в края на мандата си', допълни премиерът.

По думите му според мнозина отговорностите на служебното правителство се изчерпват само с провеждане на предсрочни избори. 

'Една от най-трудните задачи, които ни постави президентът Румен Радев, беше справянето с множеството кризи, в които се намираше страната ни', отбеляза Донев. 

'Обезпечихме криминалния контингент, така че да елиминираме и намалим до минимум контролирания вот, като по този начин осигурихме честен вот', заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. 'Създадохме работна група по киберсигурност към ДАНС, в която участваха служители от ДАНС, както и от Министерството на електронното управление', припомни служебният министър на вътрешните работи, предаде БГНЕС.

'Освен, че осигурихме честното провеждане на изборите, осигурихме и спокойното му протичане. Открито преминахме през осигуряването на машините за гласуване, разбира се при активна комуникация с ЦИК. За първи път предоставихме достъп до кода на машините за осигуряване на по-голяма откритост и сигурност при отчитането на резултатите. Това е резултат от екипната работа на всички нас', каза служебният министър на електронното управление Георги Тодоров.

'Успешното провеждане на изборите в чужбина беше приоритетна задача на МВнР. Работихме в координация с МВР, ЦИК, МЕУ и с всички ангажирани институции', каза служебният външен министър Николай Милков. 'Постоянно усложняващите се законови изисквания към изборния процес, направиха организирането на изборите по-трудно. Но изборите минаха безпроблемно и нямаше нарушения и оплаквания', добави той.

'Правителството започна с безсънни нощи', каза от своя страна служебният министър на земеделието Явор Гечев, свързани с 30 км опашка на границата. 'Сега тези ТИР-ове ги няма, ситуацията е овладяна, нито една лабораторна проба не е обработвана освен от държавата. Пуснахме буферни паркинги, оправихме хаоса, пуснахме още една лаборатория', добави Гечев.

'Имаше безредици на граничния пункт Капитан Андреево. От 5-ти август до 22-ри ноември там имаше престой на жандармерията. През този период държавата за първи път пое контрол и той продължава да се развива и до днес. При опазването на реда там над 2000 души пазеха границата, за да може да се гарантира сигурността. Отне ни 2 седмици, за да овладеем граничния пункт, но ние се справихме, не позволихме кризата да се повтори и предприехме действия към контрол на т.н. 'Златен гьол', заяви още Демерджиев.

'Винаги проблем при изборите са били отношенията между МВР и ЦИК, сега тези проблеми липсваха, имаше много добра координация. Овладя се ситуацията и с машинния вот, заради добрата координация между министрите Демерджиев и Тодоров. По отношение на темата Капитан Андреево, аз от първо лице видях много смела и категорична дейност от страна на министерството', отбеляза служебният правосъден министър Крум Зарков.

'Това, което заварихме ние бе сложна и тежка ситуация. Ние заварихме един недовършен интерконектор, една голяма дупка в 'Булгаргаз' за 1 млрд. лв., голямо притеснение сред гражданите, едно газохранилище 'Чирен' с висока цена на газа. Резултатите са на лице, вече имаме овладени цени на енергетиката, както и завършен и в експлоатация интерконектор', заяви служебният вицепремиер по икономическите въпроси и служебен министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

'Кризата с доставките на газ в глобален мащаб е заради недостига на инфраструктура, така че важна дейност бе осигуряване на слотове за доставка на втечнен природен газ. Чрез Гърция успяхме да осигурим от следващата година 1 млрд. капацитет за доставка на азерски газ, както и 13-годишният договор в Боташ бе безпрецедентен успех благодарение на нас, президента Радев, както и помощ бе оказана от турската страна. Близо 15 млрд. куб. м. е капацитетът, така че това е успех. За миналата година изнесохме рекордно количество електроенергия, от което доставихме 7 млрд. лв. към БВП дойдоха, които осигуриха компенсациите за бизнеса и конкурентността на нашите компании, Подписването на двата договора за доставка на ядрено гориво, което не е руско, ние постигнахме и важна стъпка към нашата пълна диверсификация“, това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов. „Завършваме годината с над 20 млн. печалба, а за 2023г. сме осигурили доставка на газ“, уточни още той.

'Благодарение на добрата координация постигнахме успех със завършването на интерконектора за всички страни', посочи служебният регионален министър арх. Иван Шишков. 'Осигуряването на слотове за доставка на втечнен газ бе много важно, защото бившето редовно правителство не го беше направило. Денонощно работихме в консенсус, така че и по тази част благодарение на добрата екипна работа постигнахме и тази цел', добави Алексиев. 

Всички министри се обединиха около мнението, че служебното правителство е работило много добре в екип. 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net