До 10 хил. евро са плащали мигранти на трафикантите

17-01-2023

До 10 хил. евро са плащали мигранти за незаконното им прекарване през границата, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тя оповести данни от започналата вчера акция 'Хавала', насочена срещу нелегалната миграция и каналджийството, предава БТА. 

Tам ги поемат сръбските организатори на канала. Плащането става по методът 'хавала'. Все по-често трафикантите са ескортирани от пилотни автомобили, шофирани от жени, с цел да не будят подозрение.

ГДБОП е 'разбила' една такава група, като е задържан основният организатор - чужденец, съобщи заместник-директорът на службата Любомир Николов. Общо арестуваните са шестима - иракчанин, ливанец и четирима българи.

Претърсени са няколко адреса. Групата е наблюдавана от около година. Прокуратурата и МВР работят и по други престъпни групи, занимаващи се с трафик, казаха още по време на пресконференцията.

Заместник-главният секретар Станимир Станев заяви, че действията на българските власти в борбата с трафика на мигранти ще продължат. Той посочи, че България си взаимодейства тясно с Турция, Гърция, Румъния и Сърбия.

Сийка Милева каза още, че наказанията за трафик на хора са ниски и отправи апел към парламента за бърза промяна на законодателството, за да се отговори на обществените очаквания и да има справедливост. По думите й към момента 'каналаджиите' получават основно условни наказания.

По думите на директора дирекция 'Гранична полиция' Росица Димитрова профилът на мигрантите се е променил - те са по-агресивни и носят оръжия, най-често ножове.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 24-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83233 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2729 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01134 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net