Доставиха първите детски COVID ваксини у нас

17-01-2023

Първите детски ваксини срещу COVID-19 са вече налични у нас, съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. 

'От тази седмица в страната е налична педиатричната ваксина Comirnaty 3 микрограма/доза концентрат за инжекционна дисперсия (3 микрограма/доза) за първична имунизация срещу COVID-19 за деца на възраст 6 м. – 4 г. Ваксината съдържа оригиналния щам на SARS-CoV-2. Схемата на прилагане се състои от три дози, като втората доза се прилага 3 седмици след първата доза, а третата доза се прилага най-малко 8 седмици след втората доза', съобщиха от пресцентъра на МЗ. 

Ваксините ще се прилагат в определени от РЗИ лечебни заведения за ваксинация на деца след предварително записване, като информация за тях е достъпна на интернет страниците на инспекциите, съобщават от МЗ.

От тази седмица на разположение на гражданите e и рекомбинантна ваксина срещу COVID-19, показана за допълнителна (бустерна) доза: VidPrevtyn Beta на производителя Санофи-Пастьор. Ваксината е одобрена за приложение само за лица на и над 18 г. и се прилага след минимум 4 месеца от завършена първична имунизация или бустерна доза, обясняват от МЗ. 

Ваксините ще се прилагат в определени от РЗИ лечебни заведения след предварително записване, като информация за тях е достъпна на интернет страниците на инспекциите. 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 20-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net