Президентът връчи третия мандат на БСП

16-01-2023

БСП получи третия мандат за съставяне на правителство. Не церемонията в Президентството държавният глава Румен Радев обясни, че се е спрял на левицата в търсене на най-голям шанс за работещ кабинет. 

„Във времена на силно политическо противопоставяне, БСП не само успя да съхрани диалога с всички парламентарно представени партии, но и показа, че може да прави компромиси и да постига съгласие, да влиза в коалиции и да управлява заедно със свои идеологически опоненти, да взаимодейства еднакво добре както с новите, така и със старите политически формации”, добави държавният глава. 

От своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова благодари за доверието. „Разбираме тежестта на ситуацията и отговорността, която ни се възлага. Ще направим всичко, което зависи от нас, да има редовно правителство. Наистина доказахме, че можем да разговаряме разумно, спокойно и с отговорност към националния интерес на България. Ще продължим в този дух да търсим съгласие и да съставим редовен кабинет, който е така необходим на страната ни”, уточни тя. 

Държавният глава подари и букет от червени рози на председателя на социалистите, тъй като тя днес празнува своя 54-и рожден ден. От своя страна Нинова пък му даде кутия с шоколадови бонбони. 

Това е третият и последен възможен мандат за съставяне на кабинет в рамките на 48-ото Народно събрание. Той се връчва от държавния глава на избрана от него парламентарно представена сила, след като първият и вторият мандат, връчени на двете най-големи формации в Народното събрание не бяха реализирани.

Първият мандат бе връчен на 5 декември на кандидата, излъчен от най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС. Те посочиха като кандидат за министър-председател проф. Николай Габровски. Той проведе срещи с парламентарните групи и на 12 декември представи на президента изпълнен мандат за съставяне на правителство. Съставът и структурата на кабинета, предложен от проф. Габровски, бяха предложени за гласуване в парламента на 14 декември, но не получиха нужната подкрепа.

Така се стигна до връчване на втория проучвателен мандат на акад. Николай Денков, номиниран за министър-председател от втората по големите парламентарна група, тази на 'Продължаваме Промяната'. Президентът връчи втория мандат на 3 януари тази година. Николай Денков също направи поредица от срещи с различните парламентарни групи и предложи на парламента декларация с приоритети за съставяне на правителство.

Документът бе отхвърлен от Народното събрание и акад. Денков върна празна папка на президента на 9 януари.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 23-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83957 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.26558 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01778 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net