Президентът: Ако се стигне до трети мандат, ще бъде връчен след Нова година

21-11-2022

Ако се стигне до трети мандат, той ще бъде връчен след Нова година. Това обяви президентът Румен Радев по време на консултациите си с 'Демократична България'.

„Тъй като има призиви от различни кръгове веднага да връчвам мандатите, искам да кажа, че след изборите се ръководя от две основни цели. Първата е да се направи максималното, за да се състави редовно правителство, да се даде време за диалог, да се даде време на партиите да се отдалечат от агресивната предизборна реторика и да се приемат важни закони. Втората важна цел е така да се разположат във времето консултациите и връчването на мандатите, че ако не се състави кабинет – то предсрочните избори да не са в най-тежкия период – януари и февруари. А това изисква известно забавяне. Аз си нося тази отговорност”, подчерта държавният глава.

Все пак държавният глава изрази надежда да не се стига до връчване на трети мандат, а да се състави редовно правителство в рамките на първия или втория опит. По думите му той няма да свика предсрочни избори януари и февруари. „Можем само да си представим това до какво ще доведе. Рискът да има още по-малка избирателна активност е реален. Така че третият мандат ще бъде връчен след Нова година, за да има избори през март. Ако партиите силно настояват – ние сме подготвени и за варианта да правим предизборна кампания през декември и по празниците. Аз ще се съобразя и веднага ще дам един след друг мандатите. Надявам се силно да не се стига до трети мандат”, каза Радев. 
 

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 23-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83233 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2729 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01134 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net