5 пъти е отказана спешна помощ на онкоболна жена с COVID-19

21-10-2022

Роднините на 67-годишна онкологично болна, заразена с коронавирус, твърдят, че жената е получила 5 отказа от достъп до Спешна медицинска помощ.

По думите на близките на Стефка Владева, за да спасят живота й, се е наложило сами да стигнат до болница във Варна.

На 18 октомври малко след 19.00 ч, след консултация с лекуващия лекар, семейството на жената звъни на спешния номер 112.    

„Не се хранеше, дишаше много трудно и не можеше да върви”, разказа Стелияна Стефанова, внучка на 67-годишната жена пред NOVA.

Обаждането е пренасочено към Спешна помощ – Варна. „С ужасен тон ми беше обяснено как всичко това е нормално и че трябва да лежи”, каза Илияна Костадинова, дъщеря на болната жена.


Следва и второ обаждане, в което Илияна споделя, че състоянието на майка й се влошава. Докато пътува към дома на баба си Стелияна също позвънява на 112, откъдето я свързват със Спешна помощ – Варна.

„Обясних отново случая, но пак ми казаха, че това е нормално”, казва жената. 

Когато пристига на адреса, Стелияна се обажда за пореден път на спешния телефон.

„Диспечерката каза да изчакам, след което дори не ме свърза с парамедика, а ми предаде, че те нямат носачи и няма как да ни помогнат”, разказа жената.

Следва и поредно пето обаждане на 112, без резултат. Близките на Стефка успяват сами да я качат на личния си автомобил и да я закарат до болница „Света Марина” във Варна.

„Беше приета с двустраннабронхопневмония в тежко критично състояние”, обясни Стелияна..

От лечебното заведение не дават информация в какво състояние е приета пациентката, тъй като такава могат да получат само близките на болната.

Директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в град Варна - д-р Мая Рашева, каза, че е получила по случая от Нова телевизия.

Назначена е вътрешна проверка. 'Прослушани са телефонните разговори. Установихме, че има допуснати пропуски от медицинските лица. Трябвало е да бъдат зададени повече въпроси, да се получи информация за моментното състояние на пациентката', обясни Рашева.

Ако се установят нарушения, служителите ще бъдат санкционирани.

'Това са хора, които са с добро професионално досие. Те си осъзнаха грешката и вероятно наказанието няма да бъде уволнение', поясни директорът.

От Министерство на вътрешните работи съобщиха, че в регистъра за спешни повиквания на номер 112 има шест обаждания за този случай. Направена е връзка за консултация с представител на Центъра за спешна медицинска помощ в град Варна.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 16-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83543 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.29006 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01114 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net