Почина акад. Антон Дончев

20-10-2022

Почина големият български писател акад. Антон Дончев. Той е издъхнал във Военномедицинска академия, след тежко боледуване, научи БТА от болничното заведени
Дончев е един от класиците на българската литература. Той е автор на емблематичния роман „Време разделно“.

Роден е на 14 септември 1930 г. в Бургас. Завършва гимназия в Търново и право в Софийския университет. По-късно се отказва от престижния пост на великотърновски съдия и се заема с писане.
В началото на заседанието на парламента цялата зала се изправи на крака, за да почете с едноминутно мълчание паметта на акад. Антон Дончев, за чиято кончина се разбра малко по-рано.

Министърът на културата проф. Велислав Минеков изказа съболезнования на семейството и близките на акад. Антон Дончев по повод неговата кончина:

“С голяма тъга научих, че един от старейшините на българската култура е приключил своя земен път и мъдрото му слово остава да ни напътства от книгите. Академик Антон Дончев написа „Време разделно“ и си тръгва от нас в разделно време, но неговото послание бе винаги послание за обединение. Благодарим за уроците по българщина, учителю! Зная, че и следващия един век няма да ни стигне да прозрем в мъдростта на думите ти, но съм спокоен, че ги има завинаги в съкровищницата на българската и на световната култура! Дълбок поклон!” 
 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 24-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83027 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27568 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00105 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net