Първи коментари на политическите лидери след изборните резултати

02-10-2022

Лидерите на политическите партии и коалиции направиха първи коментари след изборните резултати. Повечето от тях се ангажираха да коментират вота след окончателните данни от предсрочните избори. До момента Exit Poll от социологическите агенции, паралелното преброяване и първите данни от ЦИК показват, че ГЕРБ-СДС печелят вота, а втори са „Продължаваме промяната“. Останалите партии и коалиции, за които е ясно, че преминават бариерата от 4% и влизат в Народното събрание са ДПС, БСП, „Възраждане“, „Демократична България“. Все още няма яснота за „Български възход“ и „Има такъв народ“.  

ГЕРБ: Колегите политици да мислят, преди да говорят 
'Благодарим на всички за подкрепата и съветваме всички колеги политици преди да говорят, да мислят'. Това каза заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев пред журналисти в края на изборния ден. 

'Да, ГЕРБ е първа политическа сила, но ще коментираме каквото и да е след окончателните резултати', заяви Десислава Атанасова.

'Няма да коментираме тази вечер нищо', каза от своя страна Тома Биков на излизане от партийната централа. 

ПП: Загубихме изборите, ГЕРБ И ДПС да направят коалиция и да управляват

'Благодаря на всички избиратели, които гласуваха. Тези хора подкрепиха демокрацията в България. Това, което се случи днес, показва ясно, че много хора продължават да вярват, че България може да бъде по-различна, успешна, просперираща и да не бъде изяждана от корупция. Ние обещаваме на тези хора, че ще продължим с тях' - с тези думи Кирил Петков от 'Продължаваме Промяната' коментира първите прогнозни резултати от провелия се предсрочен парламентарен вот. 

По думите му ГЕРБ сега носят огромна отговорност.

'Ние ясно казваме, че сме загубили изборите с 3 процента. Това дава ясен мандат на ГЕРБ И ДПС да направят коалиция и да управляват страната. Това, за което ние ще се борим, е това, което ние заявихме в нашата кампания - ние искаме България като европейска държава, със социален бюджет, който продължава да увеличава пенсиите, минималната работна заплата и доходите на хората. С всички инструменти, които ни дава парламента, ние ще отстояваме тази позиция', заяви от своя страна и Асен Василев. 

Според него ни чака нелека зима и пожела на ГЕРБ успех в сформирането на правителство.

ДПС: Избирателите показаха на политиците, че трябва да търсят коалиция

За пореден път българските избиратели не овластиха никой да има еднопартийно мнозинство в парламента и да управлява. Това коментира лидерът на 'Движението за права и свободи' Мустафа Карадайъ след края на изборния ден.

'Гражданите изпратиха силен сигнал, че политиците в България трябва да си говорят, да имат диалог и да търсят коалиция помежду си', допълни той. 'Шапката на всички кризи е политическата', убеден е той.

'Първо трябва да се реши политическата криза. Нормалност в политиката и диалог. Българските избиратели не гласуват хората да се противопоставят и да се мразят, а гласуват да се търсят решения на проблемите', категоричен е Карадайъ.

Той апелира към всички партийни лидери, чийто формации ще влязат в 48-ото Народно събрание да преодолеят егото си и да търсят обединение.

Възраждане: Ще подкрепим правителство, което приеме нашите политики

Кабинет с мандат на 'Възраждане' е единственият, който ще подкрепим. Това заяви пред NOVA лидерът на партията Костадин Костадинов. 'Подкрепяме само и единствено политики. Това, което предлагаме ние не среща подкрепа от другите сили. Дори да се формира кабинет, той няма да е устойчив и да оцелее дълго', прогнозира Костадинов.

Запитан дали би подкрепил кабинет с мандат на ГЕРБ или ПП, лидерът на 'Възраждане' заяви: 'Няма разлика между ГЕРБ и ИТН, както и няма разлика между Бойко Борисов и Кирил Петков. Нашите предложения са да не се влиза в Еврозоната, както и възстановяване не териториалната цялост на страната. Ако решат да подкрепят нашите политики, ние също ще ги подкрепим', добави Костадинов.

Той смята, че ще има правителство на ГЕРБ, „Продължаваме промяната”, ДПС и „Демократична България”.

БСП запазва мълчание до обявяването на окончателните резултати 

БСП ще коментира вота при обявяване на окончателните резултати от предсрочните парламентарни избори, съобщиха от пресцентъра на партията. 

Когато пусна своя глас в София, лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че е гласувала за стабилно управление, което от утре да отвори мощен социално-икономически щит пред кризата. 'Очаквам БСП да сме в следващото управление, коментира Нинова. Без силна социална партия в тези трудни моменти няма да е лесно', посочи тя.

Демократична България: Идва ред да платим цената за политическата недалновидност

'Демократична България' ще коментира резултатите от предсрочните парламентарни избори, но благодари на избирателите си. Това написа лидерът на коалицията Христо Иванов във Фейсбук. 

'Ще изчакаме окончателните резултати да дойдат утре, преди от “Демократична България” да коментираме изборите по същество. Днес обаче искам да благодаря на всички, които не останаха безразлични към съдбата на България и отидоха до урните. Още по-голяма е благодарността ми към онези, гласували с разум и грижа за страната ни и избрали да ѝ дадат шанс да излезе по-силна от кризите', написа Иванов. И продължи: 'Благодаря на всеки, надмогнал страховете и притесненията си, за да гласува с мисъл за бъдещето и развитието на България, без да има гаранцията, че избраниците му ще бъдат сред големите победители'.

Български възход: Трябва да бъде съставен кабинет на спасението

„Основното задължение на всички партии, които влизат в парламента, е да си взаимодействат. Хората ни избират, за да работим. Основната задача на партиите в парламента е да успеят да излъчат мнозинство и кабинет, който да преведа България през кризите.'

Това заяви лидерът на 'Български възход' и бивш служебен премиер Стефан Янев. Според екзитпола неговата партия е на косъм от влизане в Народното събрание. Това е първото явяване на избори на новата формация.

'Дали това ще бъде експертен кабинет, кабинет на спасението, това е въпрос на договорка и разговори. Този разговор трябва да се състои в името на българския народ', категоричен беше той. 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83147 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2841 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01549 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net