Президентът връчи третия мандат на БСП

18-07-2022

Президентът Румен Радев връчи третия мандат на БСП. Той беше приет от депутата от председателя на ПГ на БСП Георги Свиленски.

'В изпълнение на Конституцията на Република България възлагам на БСП да посочи кандидат за министър-председател. БСП успя да запази добрият тон в една сложна ситуация. Показахте, че можете да търсите консенсуса и да работите с останалите политически групи. Вярвам, че ценностите, които обединяват хората от левицата - мир, солидарност, свобода, са ценностите, които трябва да се ръководи всяко едно българско правителство', обърна се държавният глава към Свиленски, който прие мандата. 
'От името на ПГ на БСП искам да ви уверя, че ще положим всички усилия да съставим кабинет, който да работи за сигурността и благоденствието на българските граждани. Надявам се на отговорността на всички политически групи, които до сега заявиха загриженост да осигурим необходимата подкрепа за редовно правителство', заяви от своя страна Георги Свиленски. 
Веднага след връчването на мандата коментар направи и лидерът на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова.

'Все още нямаме кандидат за премиер. Първото, което ще направим е да сложим програмата, която изработихме преди две седмици на масата за разговори. Първи ще поканим 'Продължаваме промяната', защото тя е обединяващото между трите партии, но е и възможност за обновяване на отношенията ни с досегашните партньори в правителството', коментира Нинова след получаването на мандата.

'Разговорите ще започнат още утре. Разбираме, че в момента върху нас пада огромна отговорност и ще подходим разум и диалогично с една цел - да гарантираме сигурност на държавата и спокойствие на хората. Смятаме, че първата по големина партия трябва да излъчи кандидатът за премиер. Най-трудното ще бъде с ИТН - хора, които си размениха такива реплики да накараме да седнат на една маса и да разговаряме за политики и това, което ни чака през есента и зимата', подчерта още тя.


'За нас социалната политика остава приоритет, искаме да останем такива и в преговорите и в бъдещо правителство. Имената на министрите ще станат ясни след като се споразумеем около изработената програма. Намираме се в тежки кризи, смятаме, че трябва да се носи ясна политическа отговорност - сега ни трябват държавници и лидери, които да се изправят и да поемат отговорността. Другото би означавало скриване зад експертен кабинет', заяви Нинова. 
Нинова посочи още, че с ДПС, ГЕРБ и 'Възраждане' няма да водят преговори.
На практика това е последният шанс това Народно събрание да излъчи кабинет, след като правителството на Кирил Петков не оцеля след вот на недоверие. Впоследствие, държавният глава връчи мандат на 'Продължаваме промяната', които не успяха да съберат нужната подкрепа от 121 гласа на народните представители за проектокабинета с кандидат за премиер Асен Василев, а ГЕРБ-СДС върнаха веднага папката на Радев, след като неколкократно заявиха, че няма да правят опит за сформиране на кабинет. По този начин, конституционната рулетка се завъртя и сега БСП ще се опита да направят кабинет, като първо трябва да се обединят около номинация за министър-председател. Лидерът на БСП Корнелия Нинова се застъпи за идеята това да е от фигура от най-голямата парламентарна група - тази на 'Продължаваме промяната'.

Според конституцията президентът в седемдневен срок след връщане на втория мандат възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за премиер. Според решение на Конституционния съд от 1992 г., след като бъде излъчен, кандидатът за премиер има седемдневен срок, в който да представи състав на правителството. Няма обаче точно определен срок, в който да се посочи кандидатът за министър-председател. Това дава възможност третият мандат да продължи по-дълго, което дава възможност и за повече преговори за правителство. 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 24-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83233 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2729 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01134 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net