Разбиха схема за фиктивни бракове между българки и мъже от Близкия изток

15-07-2022

Схема за фиктивни бракове между мъже от Близкия изток и българки, с цел осигуряване на легален престой на територията на Европейския съюз, беше разкрити при акция на МВР, прокуратурата и ДАНС, съобщи БНТ. Задържани са петима души - трима българи и двама турци. До момента са установени повече от 20 фиктивни брака.

Схемата е ръководена от турски гражданин, собственик на дюнерджийница в Берлин, който е използвал българи за посредници. Посредниците са набирали най-често момичета без доходи и образование от махали в някои от плевенските села, като те получавали за услугата между 3 и 5 хиляди евро.

Търсели се и бременни жени, като платилите си за гражданство припознавали децата. 'Така придобиват специфичен статут на родители на деца, които са граждани на страна членка от Европейския съюз. Това им позволява по една много по-бърза и облекчена процедура да придобият българско гражданство', коментира пред БНТ окръжният прокурор на Плевен Владимир Николов.

Според разследващите за някои от 'фиктивните младоженци' има основание да се смята, че са замесени в различни престъпни дейности като трафик на оръжие, наркотици и тероризъм. Цялата процедура по организирането на фиктивните бракове отнемала около шест месеца.

Групата е действала от 2020 година, а жертвите са били на възраст между 19 и 25 години. В Плевенско схемата е движена от двама българи. Намирали момичетата чрез свои близки и роднини.

Една част от момичетата били заплашвани, защото не са пожелали да финишират процедурата. За услугата организаторът на схемата прибирал между 15 и 20 хиляди евро. Ако бъдат признати за виновни задържаните 5-ма души могат да получат до десет години затвор.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 08-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.81667 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27939 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00187 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net