Военният министър за приземения самолет Чесна: НАТО го е възприел като потенциален риск

14-07-2022

Военният министър в оставка Драгомир Заков даде пред медиите подробности за прехванатия и приземен от военновъздушните ни сили малък самолет у нас. 

Вчера дежурните сили и средства от състава на ВВС бяха приведени в действие за изпълнение на мисия „Air Policing“ по самолет-нарушител. Самолетът е бил локализиран от наземните средства за противовъздушна отбрана. Установено е, че е навлязъл в активирана временно резервирана зона без полетен план и без включен код на транспондера, обясниха от военното ни министерство в съобщение до медиите и уточниха, че заради това са били задействани изтребителите МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево. Самолетът е бил съпроводен до летище Бохот, където е кацнал в 18:08 ч.

'Това е съвсем стандартна процедура, която е и в рамките на НАТО. Българското въздушно пространство е част от интегрираното въздушно пространство на НАТО. В този смисъл в него няма как да се лети, без да се спазват правилата. Нашите изтребители са вдигнати по сигнал от командването на НАТО. Това означава, че самолетът е правил или траектория, или действия, които центърът в НАТО е възприел като потенциален риск. В този смисъл задължително е вдигането на изтребител, което е с нашите национални сили и по нашите процедури', посочи Заков.

Ресорният министър обясни и как точно се е разиграла ситуацията - българският изтребител е излетял, визуално е опознал обекта, опитал е радиовръзка, не е имало отговор. Самолетът е кацнал на летището в плевенското село Бохот.

'Очевидно става дума за тренировъчен полет, очевидно става дума за неспазване на правилата и съответно трябва да бъдат понесени и последствия', каза още Заков. 

По думите му пилотът е летял в зони, за които е трябвало да има летателен план и транспондери.

'Очевидно действията на самолета и неговата траектория са предизвикали притеснения и оценка на риска в командването на НАТО, поради което е подаден сигнал към нашите военновъздушни сили да се реагира. Командването на НАТО получава картини от всички радари на страните членки. Гледайки тази картина у нас и анализирайки риска, оценяват, че самолетът представлява някакъв риск, тъй като е риск, опознава се като цел и съответно се активират силите на България', допълни Заков. 

„Трябва да се спазват правилата. Моят апел към всички авиоклубове в страната е да спазват правилата и да бъдат особено внимателни, на фона на настоящата международна обстановка.  Не бива да се стига до подобни ситуации, в които да се налага да се харчи ресурс на военновъздушните сили за подобни операции”, подчерта министърът. 

По рано днес пилотът на самолета  Валери Илиев, който е  е инструктор от частна школа за летци в село Бохот, определи случая като 'досадна грешка'.. 

'Нямам представа защо бях прехванат. При изпълнение на учебно-тренировъчен полет вчера към 16.00 ч. поради технически проблеми в радиостанцията се качих на самолета, за да го тествам. Не съм ходил до Свищов, а изпълних задача на около 20 км от летището в Бохот, след което бях прехванат от самолет на ВВС', разказа той в ефира на Нова нюз.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 23-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83957 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.26558 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01778 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net