Президентът връчи мандата на "Продължаваме Промяната"

01-07-2022

Президентът Румен Радев връчи първия мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент на кандидата за министър-председател Асен Василев, посочен от най-голямата по численост парламентарна група в 47-ото Народно събрание - тази на 'Продължаваме Промяната'. 

'Очаквам адекватни решения и отстояване на националния интерес за изграждане на свободна, демократична, просперираща и европейска България', каза президентът при връчването мандата.

'Българските граждани, нашето общество и институции имат нужда от сигурност и предвидимост. От надеждна защита на обществения интерес, а това означава най-вече отговорност и усилие за съставяне на стабилно правителство, което да отговори на очакванията на българските граждани', заяви Радев.   

'България е в политическа, икономическа и социална криза, посочи президентът. Българите споделят основателни тревоги за растящите цени, за нарастващата неизвестност, а реформите и средствата по Плана за възстановяване чакат своята реализация. От вчера имаме и външнополитическа криза', отбеляза още държавният глава в уводните си думи. 

Той припомни, че при връчването на мандата за съставянето на сегашното правителство в оставка, е предупредил, че ако не се предприемат решителни реформи в съдебната система – то статуквото ще потърси своя реванш.  

'За мен това е огромна отговорност. Всички сме наясно, че в кризите, които България трябва да посрещне, е изключително важно да имаме кабинет', каза Асен Василев. Изключително важно е този кабинет да работи в интерес на гражданите, а не на статуквото и той наистина да отстоява българския интерес и независимостта на нашата държава, добави Асен Василев.

Заедно с Асен Василев в президентството бяха и премиерът в оставка Кирил Петков, доскорошният председател на НС Никола Минчев и председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров.  
След получаване на мандата от 'Продължаваме Промяната' имат седемдневен срок, за да излъчат проектокабинет.

В случай, че не успеят, Конституцията предвижда следващият мандат да отиде при ГЕРБ-СДС, тъй като са втора по численост партия в парламента. По време на консултациите с Радев, от партията заявиха, че нямат да правят опит за съставяне на правителство, а ще върнат обратно мандата, веднага щом го получат.

Това означава, че президентът ще трябва да връчи третият мандат на партия по негова преценка. 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net