НС прие актуализацията на държавния бюджет на първо четене

17-06-2022

На фона на протест в подкрепа на Никола Минчев - пленарната зала прие на първо четене актуализацията на държавния бюджет, с което и цялостната промяна във финансовата рамка.
Какво включва тя - от 1 юли влизат в сила нови ДДС ставки, като за хляба налогът ще е нулев, а за доставките на природен газ - девет вместо 20 на сто. За сметка на това виното и бирата, сервирани в заведенията, ще имат 20-процентна ставка, а не редуцираната 9 на сто по време на пандемията.

С гласуването на държавния бюджет се осигури и финансирането на увеличението на пенсиите, което бе одобрено вчера от пленарната зала. Новата финансова рамка е изчислена при инфлация от 11,9 на сто и икономически растеж от 2,9 на сто.

Най-сериозни дебати предизвика увеличаването на дълговия лимит до десет милиарда и 300 милиона лева. Според част от опозицията правителството вече е закъсняло с изтеглянето на парите, тъй като лихвените условия по държавните облигации се влошават ежедневно. Вицепремиерът Асен Василев съобщи, че страната ни ще спести около един процентен пункт, ако изтегли три милиарда лева, с колкото се увеличава лимитът, тази година, а не догодина, когато трябва да револвира вече съществуващи задължения.

Дискусията по бюджета премина сравнително спокойно и в експертен тон, но искането на Десислава Атанасова от ГЕРБ да се свика извънредно заседание в неделя предизвика напрежение в залата. Според председателстващия Кристиян Вигенин е недопустимо то да бъде гласувано в този момент и трябва да бъде официално входирано утре сутрин, петък, 17 юни.
В това извънредно неделно заседание Атанасова настоява да се обсъдят процедурни правила за избор на нов председател на парламента и да се проведат дебатите по вота на недоверие, внесен заради финансовата политика на кабинета.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net