Борисов: На Петков всичко му е построено от нас

29-04-2022

На Кирил Петков всичко му е построено от нас', заяви лидерът на ГЕРБ и бивш министър-председател Бойко Борисов по време на пресконференция в централата на партията.

'Месеци наред по време на предизборните кампании слушахме какви ли не опорни точки, лъжи', посочи бившият министър-председател.

'Юни месец няма да е готова гръцката връзка. Дай боже, ноември да потече, но гърците трябва да започнат да правят компресори', каза Борисов и добави: 80% от всички компресори на Балканите са от България. Ние сме инвестирали умно точно за такъв момент'.
Бившият премиер призова управляващите да спрат да обслужват чужди интереси.
'Балкански поток е 100% български, 100% на държавен, не ги е срам да говорят, че на Путин бил', коментира още Борисов, а бившият енергиен министър Теменужка Петкова заяви, че е груба лъжа твърдението, че България не получава транзитни такси от този проект.

'Управляващите взаимно си противоречат - уж нямаме диверсификация, а пък доставките на газ не са спрени. 80% от компресорните станции в Югоизточна Европа са на територията на България. Спрат ли компресорите в България, газ в Европа няма да има. Всички компресори бяха руски и бутаха само в посока Турция, Гърция и Македония. За 5 години ги подменихме изцяло', добави лидерът на ГЕРБ.

Петкова съобщи, че приходите от транзитни такси България ги получава регулярно. Отделно от това, ние изискахме и „Газпромекспорт” предостави авансово 683 млн. лева по сметките на „Булгартрансгаз”, като това включва вноските до 2023 година.

2012 г. нашето правителство намали цената на газа с 22%, защото намерихме начин да няма посредници. През 2019 г. предоговорихме формулата за цената на газа и намалихме цената с 40%. 2019 г. „Газпром” възстанови на България 202 млн. след предоговарянето и на 27 април г-н Василев каза няма да подновяваме договора с „Газпром”. Това сме направили ние, без посредници – директно', заяви още Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС.

Лидерът на ГЕРБ се обърна към управляващите със следните думи: Ако решат да спрат далаверата, да махнат посредниците и далаверите, имаме рядък шанс да се откачим от „Газпром” и да се откъснем от агресора Путин. Да резервираме с катарците, с Египет – това е рядък шанс и имат пълната подкрепа на ГЕРБ.

Относно решението за военна помощ за Украйна той припомни, че ГЕРБ винаги са казвали, че ще подпомагат всячески Украйна. Правителството има нашата подкрепа за Украйна, има нашите гласове, каза той.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83147 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2841 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01549 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net