"Булгаргаз" е договорил алтернативни доставки за месец май

29-04-2022

За месец май са договорени алтернативни доставки на природен газ, които да заменят липсващите количества природен газ от 'Газпром'. Това каза изпълнителният директор на 'Булгаргаз' Людмил Йоцов по време на откритото заседание на регулатора, на което се обсъжда заявление от 8 април на 'Булгаргаз' за определяне на цена на природния газ за месец май. Той участва в заседанието онлайн чрез програмата Скайп.

Късно вечерта във вторник стана известно, че 'Газпром' спира доставките за България. Още на следващия ден вицепремиерът Асен Василев разкри, че от февруари правителството подготвя резервен план. Обясни, че са резервирани количества по действащите връзки с Гърция и Турция. Можем да осигурим преминаването на около 20 милиарда кубически метра природен газ през страната. Можем да получим 2 милиарда куб. метра през връзката Кулата-Сидирокастро от Гърция и останалите - през Турция, каза в сряда вицепремиерът.

През Кулата/Сидирокастро е осигурен пълен капацитет от 6 100 000 куб. метра на ден, каза в четвъртък Никола Делев от националния оператор 'Булгартрансгаз'.

Връзката с Румъния също е реверсивна по съществуващия Трансбалкански газопровод, а капацитетът за вход е увеличен до 4,3 млн. куб. метра на ден. 15 млн. куб. метра на ден е капацитетът за изход към Румъния.

Премиерът Кирил Петков ще разговаря днес в Букурещ с колегата си Николае Чука, като една от обсъжданите теми е енергийната свързаност.

За крайната цена за месец май ще има яснота до 4 май. На 10 май е насрочено закритото заседание, на което ще бъде определена окончателната цена за месец май, съобщи председателят на КЕВР Станислав Тодоров.
 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83147 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2841 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01549 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net