Асен Василев в Брюксел: Получихме силна подкрепа, в България ще заработи координационен център за газ и електроенергия

28-04-2022

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев и енергийният министър Александър Николов са в Брюксел, за да договорят стъпки за действие след спирането на газовите доставки от Русия.

Получихме силна подкрепа, в България в следващите 2 седмици ще се ситуира координационен център за разпределяне на газ и електроенергия за Югоизточна Европа и Италия, поискахме инфраструктурата ни да се използва за Европа и региона. България няма намерение да разкрие сметка в банката на 'Газпром', уточни Асен Василев.

Ние никога не сме напускали договора с 'Газпром', те спряха да изпълняват договора едностранно. ЕК излезе със становище, че плащането е нарушение на санкциите, каза още финансовият министър.

Поискали сме правна помощ за арбитража, така че да се задействат юридическите екипи на ЕК. В момента обследваме всички опции, ако имаме основание ще ги съдим. Асен Василев каза, че това е най-доброто решение за България и българския бизнес.

В отговор на журналистически въпрос Асен Василев коментира, че България е заплатила газовите доставки за април в долари, но плащането е било върнато от 'Газпром'.

Допълни, че няма проблем за газовите доставки през зимата. Страната ни може да си осигури 3-те милиона кубически метра потребление, но и да разпредели до 17 млн. кубически метра за европейския пазар.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 23-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83957 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.26558 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01778 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net