Президентът Радев е на посещение в Испания

28-04-2022

На 28 и 29 април президентът Румен Радев ще бъде на посещение в Кралство Испания по покана на Негово Величество крал Фелипе VI. Това е първото посещение на български държавен глава в Испания за последните 23 години, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На 28 април президентът Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева ще бъдат посрещнати с официална церемония от Негово Величество крал Фелипе VI и Нейно Величество кралица Летисия в двореца „Сарсуела“, където ще проведат среща.

В Мадрид президентът Радев ще разговаря с министър-председателя Педро Санчес и с председателя на Конгреса на депутатите на Кралство Испания Меричел Батет.

В рамките на своето посещение държавният глава ще открие Испанско-български бизнес форум. В бизнес делегацията, която придружава президента, са включени представители на редица български компании в областта на информационните технологии, туризма, земеделието, строителството и други, които ще обсъдят със свои партньори от Испания реализацията на общи проекти.

Румен Радев ще проведе среща с генералния секретар на Световната организация по туризъм Зураб Пололикашвили и ще разговаря с представители на българската общност в страната.

На 29 април българският президент и върховен главнокомандващ на въоръжените сили ще посети Логистичния център за въоръжение и проучване край Мадрид, където ще проведе демонстрационен полет на изтребител Eurofighter EF-20 Typhoon II на испанските Военновъздушни сили. Държавният глава ще разгледа и Оперативния център на Южното командване на НАТО.

Румен Радев ще посети също така централата на футболен клуб „Реал Мадрид“ на стадион „Сантяго Бернабеу“, където ще проведе среща с президента на Кралския футболен клуб „Реал Мадрид“ Флорентино Перес.

В официалната делегация на българския президент са министърът на външните работи Теодора Генчовска, заместник-министърът на земеделието Иван Христанов, заместник-министърът по иновации и растеж Десислава Бонева, командирът на Военновъздушните сили ген.-майор Димитър Петров и председателят на групата за приятелство България-Испания в Народното събрание на Република България Инна Иванова. Обменни курсове на БНБ за днес 26-06-2022

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.85845 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28024 BGN
  • chf 1 CHF = 1.94185 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2022 BulNews.Net