Системата за класиране в първи клас вече е отворена

26-04-2022

'Системата е отворена от днес до 5 юни, неограничен е броят на училищата, които могат да посочват родителите, важно е да се запознаят детайлно с всяко училище. Важно е кои са граничните райони, защото дават допълнителни точки. Родителите трябва да бъдат коректни в данните, които подават. Важно е да се спазват сроковете и правилата.'

Това заяви по БНТ Ваня Кастрева, началник на Регионално управление на образованието-София във връзка със старта на записването на първокласниците. По думите ѝ няма значение кога е подадено заявлението.

'До 5 юни в 18 часа могат да се актуализират данните, да се преподредят желания. През август системата е затворена, има общо 4 класирания', каза Ваня Кастрева. Тя призова да се следи системата и да се спазват технологичните стъпки и подчерта, че класирането е единствено през системата.

'При частните училища и училищата към Министерството на културата системата за прием е автономна. Проблем е, че има нови квартали, в които все още няма образователна инфраструктура, където очакваме да започнат строежите, разпределянето на децата е обвързано с адресните регистрации', каза още Ваня Кастрева.

Миналата година с помощта на електронната система над 10 000 деца бяха класирани в първи клас в София. Електронната система в София за прием в училищата ще се използва за втори път. Системата дава възможност на родителите да запишат децата си изцяло по електронен път, отбеляза БНТ.

Най-важен за класирането в първи клас е критерият уседналост, който дава и най-голямо предимство. Родителите вече не чакат на опашки пред училищата и не е необходимо да събират и предоставят документи за критериите, тъй като те вече се проверяват служебно. 
 Обменни курсове на БНБ за днес 26-06-2022

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.85845 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28024 BGN
  • chf 1 CHF = 1.94185 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2022 BulNews.Net