Екипажът на "Рожен остава в района на Черноморск, отказва евакуация

19-04-2022

11 моряци остават на борда на кораба 'Рожен' в района на Черноморск. Поддържа се ежедневна връзка с капитана на кораба. В района няма военни действия, екипажът не е в риск, обясни изпълнителният директор на Българския морски флот капитан далечно плаване Александър Калчев пред БНР. 

Корабът е снабден с провизии. Нито един член от екипажа не е поискал да бъде евакуиран, уточни той.

Няколко от моряците вече напуснаха кораба. Борис Марков е един от първите моряци, които напускат 'Рожен'. На 3-ти март той и готвача поемат риска и напускат кораба сами. До гарата в Одеса стигат с кола.

'Спират всяка кола. На едно от КПП-тата ни казаха, че ако бяхме от Беларус или Русия - няма да ни пуснат', разказва Марков.

Месец и половина по-късно другата част от екипажа продължава да е на борда.

Навигационната обстановка не е променена, изтъкна Калчев, запитан очертава ли се вариант за извеждане на корабите от пристанищата. 'Рожен' е там от 22 февруари - два дни преди началото на войната. На борда му има 17-членен екипаж. 

След евакуирането на моряците ни от кораба 'Царевна', премиерът заяви, че сега се фокусират върху евакуацията от 'Рожен'. Той обясни, че на борда има храна за 3 месеца.

Капитанът на кораба Камен Чакъров обаче твърди, че всички са добре и отказва да говори за евакуация, тъй като в момента имат, вода и няма бойни действия. 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 24-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83027 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27568 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00105 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net