Кирил Петков и Илияна Йотова са на посещение в Северна Македония

16-04-2022

Министър-председателят Кирил Петков ще посети град Битоля в Република Северна Македония на 16 април, където ще участва в официалното откриване на клуба на Културен център „Иван Михайлов”. Визитата на премиера Петков е първото посещение на български министър-председател в Битоля. 

По покана на Културен център „Иван Михайлов” в събитието ще участва и вицепрезидентът Илияна Йотова, която днес започва двудневно посещение в съседката ни.
Преди събитието министър-председателят Кирил Петков ще разговаря с представители на български организации в Република Северна Македония.

В рамките на визитата си премиерът Петков и министри от правителството на Република Северна Македония ще посетят междусистемния далекопровод Битоля - Елбасан. По него България ще може да продава ток на целия регион - до Италия. Изграждането на далекопровода представлява реализация на енергийния сегмент на Коридор N: 8.

Във водената от премиера Петков делегация участват министърът на външните работи Теодора Генчовска и нейната заместничка Велислава Петрова.

Културният център в Битоля, който носи името на българския революционер, дългогодишен лидер на ВМРО и последната силна фигура в историята на македонското освободително движение Ванче Михайлов, е учреден преди три години.

Сдружението работи с българската общност в Република Северна Македония, организира прояви, свързани със знакови дати на събития и личности от българската история, поддържа паметници, свързани с историческото наследство на България и участваше активно в убеждаването на македонските българи да се регистрират като българи по националност при преброяването в югозападната ни съседка миналата година.

В края на март културният център 'Иван Михайлов' отхвърли резултатите от преброяването, според което като българи в РСМ се самоопределят 3504-ма души.

В първия ден от посещението си в Северна Македония вицепрезидентът Илияна Йотова ще се срещне в Битоля с представители на български дружества, а след това ще участва в официалното откриване на клуба на Културен център 'Иван Михайлов'.

Утре Илияна Йотова ще посети дневен център за деца с аутизъм в Охрид. Проектът е финансиран от българското правителство, като част от програмата на Министерството на външните работи 'Българска помощ за развитие'. Вицепрезидентът ще бъде и гост на откриването на офис на Сдружението за толерантност и сътрудничество 'Хоризонти'.Обменни курсове на БНБ за днес 28-06-2022

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.85001 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.26894 BGN
  • chf 1 CHF = 1.92826 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2022 BulNews.Net