Поставиха дефибрилатори за първа помощ в метрото

28-03-2022

В столичното метро вече има поставени дефибрилатори, които могат да спасят човешки живот в случай на сърдечен арест. Поставени са общо 4 дефибрилатора на четири от най-натоварените метростанции, предаде БГНЕС.

„Целта на този пилотен проект е да бъде систематично обучено населението в даване на първа помощ, докато дойде екип на Спешна помощ. Това е европейска практика, която е залегнала в документите на всички членки на ЕС. Ние трябва да постигнем тези стандарти“, каза кардиологът професор Иво Петров. 

Дефибрилаторите могат да се използват от обикновени граждани, те имат инструкция и са напълно безопасни, тоест с тях може само да се помогне, но не и да се навреди.

„Метрото в световен мащаб е един от първите обекти за поставяне на автоматични дефибрилатори. Това е стъпка в правилната посока. Имаме подкрепа от множество професионални дружества. Това са автоматични дефибрилатори. Дори хора, които не са специалисти могат да действат с тях. Случайни свидетели могат да спасят човешки живот с тези машини. Те не могат да увредят човек, независимо дали някой иска да навреди на човек с това устройство. Неговият дигитален ум не позволява на да се предизвика електрически разряд, ако не е необходимо“, каза той. Обменни курсове на БНБ за днес 28-06-2022

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.85001 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.26894 BGN
  • chf 1 CHF = 1.92826 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2022 BulNews.Net