След срещата Петков-Остин

19-03-2022

„САЩ се съгласиха да предоставят една рота „Страйкър“ на интернационалната бойна група, която се сформира в България. Групата ще е под командването на върховния главнокомандващ на НАТО за Европа. Ще предложим българин за командир на бойната група', това каза министър-председателят Кирил Петков след срещата си с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин. Той благодари на Лойд Остин за солидарността, изразена във важен момент.
Петков заяви, че освен разговорите за сътрудничество във военната сфера са били обсъдени и други теми като логистика и борба с корупцията.

„Не сме говорили за военна подкрепа в Украйна по никакъв начин. Работим заедно за усилването на Източния фланг, но нищо друго по тази тема не е обсъждано“, каза премиерът.
Америка е НАТО, България е НАТО, завърши своето встъпление Петков.

Лойд Остин изтъкна важността на оперативната съвместимост:

„Много е важно е да разполагаме с правилните способности, за да можем да защитаваме България, да има оперативна съвместимост, за да работим заедно. Трябва да се работи ежедневно, за да гарантираме, че се разбираме, да могат нашите формирования да действат бързо“.

Министър-председателят Петков коментира още, че военна помощ към Украйна няма да може да бъде възможна и този тип помощ би следвало да се случва, въобще като потенциал, през българския парламент.

'В момента говорим за засилено присъствие по Източния фланг, говорим за обща стратегия в НАТО, говорим за хуманитарна помощ. В това България може да бъде най-силна', каза премиерът.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 08-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.81667 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27939 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00187 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net