Радев: Предоставянето на оръжие за Украйна е въвличане на България във войната

18-03-2022

Президентът Румен Радев коментира възможността България да предостави въоръжение на Украйна. 

Според държавния глава трябва да бъдем солидарни с украинския народ и да се помага, с каквото може, но уточни: „Който вземе решение за предоставяне на въоръжение и по този начин - въвличане на България във войната, трябва да може да се изправи пред обществото и да обясни какъв е рискът. Защото цената винаги се плаща от гражданите, а не от политиците”, категоричен е Радев.

По думите му „нашата” основна задача е да не допуснем българските граждани и стратегическите ни обекти да останат без адекватна противовъздушна отбрана. „На територията на съседни държави падат дронове със заряди в тях. Ние не трябва да допускаме това да се случи на територията на нашата страна”, каза още президентът.

Радев каза, че решението за ПВО трябва да се вземе от Народното събрание, но отново уточни, че всеки, който го вземе, трябва да излезе пред хората, за да им обясни риска и цената, които трябва да платят.

Относно срещата на властта с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, държавният глава коментира, че очаква след това Министерският съвет да даде „ясна информация”.

За ареста на Борисов Радев каза, че не се меси в работата на правоохранителните органи, но справедливостта не е възтържествувала, докато не се произнесе съда, това е по закон. 
 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 18-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83147 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2841 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01549 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net