Бежанската вълна носи повишен риск от трафик на хора

17-03-2022

Бежанската вълна от Украйна повишава рисковете от трафик на хора, предупреждават експерти. 

„Генерално хората, които бягат от зони на военен конфликт и търсят закрила в други държави, са изключително уязвими от въвличане в трафик на хора и експлоатация. Гражданите на Украйна, които пристигат в момента - млади жени и деца, са сред най-уязвимите групи. Трафикантите няма да се забавят и ще започнат да търсят начини да се възползват от това, да печелят на гърба на хората. Това трудно може да бъде избегнато в така създадения огромен поток от мигранти“, коментира пред БНР Ернеста Русева от Секретариата на Националната комисия за борба с трафика на хора. 

Експертът съветва бежанците да не предоставят личните си документи на никого, освен на представители на властите. Същото се отнася за мобилните телефони. 

От 15 март работи платформата „Единен портал за хора, засегнати от войната в Украйна“, където бежанците могат да намерят информация за осигуряване на евакуация, транспорт, настаняване, медицинска и хуманитарна помощ, правна помощ и пътна карта за установяване в България, включително налична работа и образование. 

Желаещите да погнат могат чрез онлайн форма да дадат информация относно възможностите им за осигуряване на жилище, транспорт, работа или желание да станат доброволци.Обменни курсове на БНБ за днес 28-06-2022

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.85001 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.26894 BGN
  • chf 1 CHF = 1.92826 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2022 BulNews.Net