Депутатите намалиха окончателно членовете на КЕВР от 9 на 5

27-01-2022

Парламентът намали окончателно състава на КЕВР от девет на пет души. Това стана с приети на второ четене промени в Закона за енергетиката. Подкрепиха ги 127депутати, против бяха 80.
Срещу тази промяна се обявиха категорично от опозицията - ГЕРБ-СДС и ДПС и 'Възраждане'.
Текстовете обаче бяха защитени от 'Продължаваме промяната' и 'Има такъв народ'. Според депутатите с намалението ще бъдат реализирани икономии.

От комисията ще бъдат освободени след обнародването на тестовете - членовете, които са икономист и юрист. Ще бъдат освободени и двама енергетици, но след проведен жребии.

Според опозицията така на практика се овладява комисията и тя ще взима решения продиктувани от управляващите. В момента тече и процедура за избор на нов председател и още един член, чийто мандати са изтекли.

За постовете обаче има само двама кандидати, сигнализираха от опозицията. Така реално няма да има съревнование.

Кандидат за председател е новоназначеният зам.-министър на енергетиката Станислав Тодоров. Предложението е внесено от 'Продължаваме промяната'. Вторият кандидат е Благой Голубарев от ИТН.

Според ГЕРБ-СДС обаче нито един от двамата кандидати не отговарят на условията по настоящото законодателство, което е действащо към момента и трябва да бъдат изключени.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83147 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2841 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01549 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net