Всички участници в КСНС са се самоизолирали

11-01-2022

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че всички участници в Консултативния съвет по национална сигурност при президента са се самоизолирали. В момента се проверяват тестовете им и се очаква нареждане от Столичната регионална здравна инспекция за карантина. 

'Имаме данни за тях. В момента проверяваме какъв е имунният статус, така че в зависимост от това кой какъв имунен статус има, има ли бустер или не, ще бъде поставен под различен срок на карантина', уточни Кунчев.

До масовото изолиране на първите в държавата се стигна, след като председателят на Народното събрание Никола Минчев даде положителен тест за коронавирусна инфекция след близо 6-часовото заседание на КСНС.

Премиерът Кирил Петков и началникът на кабинета му Лена Бориславова са под карантина, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

'Каквито са правилата за всички останали, такива ще бъдат и за тях и те ще ги спазят', посочиха от пресслужбата на правителството.

От там уточниха, че все още не е ясно дали ще отпадне насрочената за 14 часа днес среща с работодателски организации в Министерския съвет, тъй като тя може да бъде ръководена от един от вицепремиерите в правителството.

По-късно от прессекретариата на президента също съобщиха, че Румен Радев и представителите на неговия екип, участвали в заседанието на КСНС, са се самоизолирали.
'Всички са в добро здраве. Предприети са мерки за нормалното функциониране на президентската институция', допълват от 'Дондуков' 2. 

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев се е самокарантинирал, но продължава работа по изготвянето на проектобюджета на държавата, съобщиха от кабинета му.
Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков също се самоизолира, съобщиха от МВР. Той ще бъде заместван от Стоян Темелакиев.

Според заповед N: РД-01-610 от 22.10.2020 г. на здравния министър всички контактни на шефа на парламента подлежат на карантина за срок от 10 дни, считано от последния контакт с потвърдения случай. Това означава, че всички присъстващи на Консултативния съвет по национална сигурност, чието заседание продължи близо 6 часа, би трябвало да бъдат карантинирани в домовете си с предписание на директора на Столичната регионална здравна инспекция.

На заседанието на КСНС присъстваха президентът Румен Радев, премиерът Кирил Петков, вицепремиерът Асен Василев, вътрешният министър Бойко Рашков, военният министър Стефан Янев, зам. външният министър Ирена Димитрова (която замества министър Теодора Генчовска, която бе приета във ВМА с коронавирусна инфекция преди дни - бел.ред), Десислава Атанасова от ГЕРБ, Кристиан Вигенин от БСП, Мустафа Карадайъ - ДПС, Тошко Йорданов от 'Има такъв народ', Христо Иванов от 'Демократична България', Костадин Костадинов от 'Възраждане', председателите на ДАНС и ДАР Пламен Тончев и Антоан Гечев, както и посланикът ни в Република Северна Македония Ангел Ангелов.

Заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин обаче обяви в профила си във Фейсбук, че няма да остане под карантина, тъй като бил преболедувал Covid-19 в рамките на 3 месеца преди контакта със заразен. Малко по-късно той допълни, че е получил обаждане от РЗИ и няма да бъде поставен под карантина.

По повод изтъкнатия от заместник-председателя на НС довод за отрицателен тест от тази сутрин обаче, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова обясни, че дори да е заразен един човек, ако направи тест няколко часа след контакт, то той ще е фалшиво отрицателен.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова написа в профила си във Фейсбук, че очаква резултат от направен тази сутрин PCR тест и се е самокарантинирала, въпреки че е ваксинирана и преболедувала инфекцията.

'Считам за проява на пълна безотговорност към здравето на всички членове на КСНС поведението на г- н Минчев, който над шест часа беше със всеки от нас в една зала и не ни уведоми, че не се чувства добре и има вероятност да е заразен с Ковид - 19 от председателя на ПГ на ПП, за когото г-н Минчев обяви, че е с Covid - 19 и поради тази причина не присъства на КСНС. На практика заради неговото лекомислено поведение, държавата ще се ръководи на автопилот - без присъствени решения на Президент, Председател на НС, заместник - председател на НС, председатели на ПГ, министри и шефове на специални служби', заяви Атанасова.

Председателят на парламентарната група на 'Демократична България' Христо Иванов е под карантина за 10 дни като контактно лице, съобщиха от пресцентъра на партията.
Лидерът на 'Възраждане' Костадин Костадинов си е направил тест за коронавирус, който е отрицателен, и сега чака резултатите от друг тест, направен в лаборатория, съобщиха от пресцентъра на партията.

На този етап Костадинов не е поставен под карантина, посочиха от 'Възраждане' и уточниха, че карантината се налага официално от Регионалната здравна инспекция. Това, което искаме да видим, е официален лабораторен тест на председателя на Народното събрание, който е положителен за COVID-19, заявиха от партията.

Законът и наредбите се спазват. Епидемиолозите на РЗИ извършват проучванията и се свързват с лицата, които са участвали в КСНС. За тях няма да бъдат прилагани различни мерки или изключения от тези, които важат за всички останали, заяви директорът на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев.

Той допълни, че освен официалните лица в КСНС са се включили експерти, както и помощен персонал, които също подлежат на карантина.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 24-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83233 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2729 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01134 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net