Разминаване във версиите за трагедията в на сливенската болница

15-11-2021

След пожара в COVID отделение в МБАЛ 'Хаджи Димитър' в Сливен, при който загинаха трима пациенти, версиите за трагедията на официалните органи и близките на починалите започнаха да се разминават.

Вчера министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров разговаря с директора на болницата и като вероятна причина за пожара бе посочена запалена цигара от единия от пациентите в стаята. Междувременно стана ясно, че в болницата започва вътрешна проверка по случая със загиналите при пожара пациенти. Това каза пред журналисти директорът на МБАЛ 'Хаджи Димитър' в Сливен д-р Пенко Пенков. По думите му, противопожарната инсталация се е задействала около 03:00 ч. сутринта. Според него стаята е била заключена, ключът е бил отвътре, като се е наложило вратата да бъде разбивана. В другите стаи нямало ключове. Вътре са открили тримата пациенти, които са били задушени. 

'Най-вероятно става дума за подпалване на кислорода от запалка, която е намерена в леглото на единия пациент', каза Пенков и допълни: 'Вероятно е от цигари, персоналът разказва, че единият от пациентите е ходел често при тях, за да иска цигари'.

Според него три минути са минали, докато се е задействала противопожарната инсталация. От болницата, по думите му, са реагирали по правилата. След като са разбили вратата, са изключили кислорода. Той отрече да е допусната грешка от страна на персонала на болницата.

„Обадиха ми се сутринта от Бърза помощ. Чух се с него снощи и беше се подобрил”, разказа пред NOVA съпругата на починалия Георги Петров.

„Говорят се някакви странни версии. Баща ми е непушач. Безобразие е хората да бъдат заключени. Той ми разказваше, че те дори не могат да се обърнат към персонала, когато имат проблем. Разказа ми, че има и проблем с кислородния апарат. Ще си потърся правата по съдебен ред”, разказва синът на един от починалите.

„Все още е рано да се каже каква е причина за пожара. Работи се по няколко версии. Не зная дали служител на болницата е подал сигнал на 112. От лечебното заведение съобщават, че са се обадили, когато са забелязали пожара”, обясни Владимир Демирев от пожарната. 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 20-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net