Разкриха наркооранжерия в ломско село, собственикът добивал незаконно и биткойни

11-11-2021

Оранжерия за канабис е разкрита в бивш военен завод в ломското село Сталийска махала, в съседна сграда криминалистите установили и над 70 компютъра за добиване на криптовалута, съобщават от пресцентъра на Областната Дирекция на МВР в Монтана.

Специализираната полицейска операция е проведена след получен сигнал. Криминалисти от РУ - Лом предприели проверка в производствени постройки на бивш военен завод в ломското село Сталийска махала, собственост на 55-годишен местен жител, с криминална регистрация.

Установено било, че ползвател на една от постройките е 50-годишен многократно осъждан мъж от с. Трайково. В хода на процесуално-следствените действия, в сградата, ползвана от мъжа, е открита оборудвана с вентилационна, отоплителна и напоителна система оранжерия със засадени общо 60 растения от вида на конопа, достигнали височина около 60 см, с общо тегло на листната маса 2,2 кг. От помещението са иззети препарати за растителна защита, торове и инсталация за тяхното дозиране. Последвало претърсване и на две къщи, обитавани от мъжа, където е установено неправомерно присъединяване към електропреносната мрежа. Открити са и нефункциониращи помещения, пригодени за оранжерии за отглеждане на канабис, иззета е пластмасова кутия, съдържаща 1,5 грама зелена листна маса канабис. Мъжът е задържан в полицейския арест за срок до 24 часа.

В съседна сграда, стопанисвана от 55-годишния, криминалистите установили  монтирани 71 компютърни устройства - според данните до момента, ползвани за добиване на криптовалута. Изяснено е, че те са захранвани посредством електрически проводник, вкопан в земята и свързан директно към трафопост след измервателните му уреди, с което са създадени условия за неотчитане на електрическа енергия. Местопроизшествието е посетено и от екип на електроразпределителна компания, по чиито данни консумираната електроенергия на денонощие се оценява на над 1000 лева. Устройствата са демонтирани и иззети.

'Самото копаене не е престъпление, но кражбата на електроенергия, която е завидна е около 1000 лв. на ден, казаха от ЧЕЗ. Самата техника е около 450 000 лв. за копаенето на тези биткойни', каза гл. инспектор Иван Аврамов - началник сектор 'Криминална полиция' в РУ - Лом. 

По случаите са образувани досъдебни производства, работата по документиране на престъпната дейност на двамата мъже продължава в РУ - Лом. 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net