ЦИК свали имунитета на кандидата за президент Боян Станков - Расате

02-11-2021

Централната избирателна комисия свали имунитета на кандидата за президент Боян Станков - Расате по искане на главния прокурор Иван Гешев.  

'За' решението, с което ЦИК даде разрешение за привличане на Расате като обвиняем, гласуваха 11 членове на комисията.

По-рано днес главният прокурор внесе мотивирано искане до ЦИК за сваляне на имунитета на Боян Станков-Расате, издигнат от инициативен комитет като независим кандидат за президент в изборите на 14 ноември. Искането е изготвено след направено предложение от прокурор от Софийска градска прокуратура. Досъдебното производство е започнато в 5 РПУ-София под надзора на Софийска районна прокуратура и впоследствие е изпратено по компетентност на СГП. Разследването е възложено на следовател от Следствения отдел на СГП.

Досъдебното производство е образувано за това, че на 30 октомври 2021 г. Боян Станков в съучастие като извършител с други неустановени лица, е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, които се отличават с изключителна дързост - престъпление по чл. 325, ал. 2 от НК.

Събраните доказателства са достатъчни по смисъла на чл. 219, ал.1 от НПК за привличане към наказателна отговорност и за предявяване на обвинение спрямо него. Установено е, че на 30.10.2021 г. около 17,30 ч той заедно с група лица влезли в офис на фондация на бул. 'Княз Ал. Дондуков' в София и започнали да крещят, да събарят мебели и да пръскат стените със спрей.

Като кандидат за президент Боян Расате е 'лице с имунитет' и с оглед разпоредбата на чл. 160, ал. 1 от Изборния кодекс, за привличането му в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление от общ характер, е необходимо разрешение на ЦИК.

В същото време няколко организации протестират пред Съдебната палата в София срещу случаите на хомофобски прояви. Пред БТА протестиращи обясниха, че конкретен повод за недоволството им е нападението над общностен център 'Рейнбоу хъб' в столицата вчера.

Организатори на събитието са 'Рейнбоу хъб', 'София Прайд', Фондация 'Билитис', Фондация 'ГЛАС', Младежка ЛГБТ организация 'Действие', Колектив 'Феминистки мобилизации' и Фондация 'Single Step'. 
 
Расате е категоричен, че имунитетът му е поискан от Гешев не без външен натиск, като такъв, по думите му, е бил оказан от 11 чуждестранни посланици, начело с американския - Херо Мустафа. 'Мога да кажа в прав текст: Имунитетът на Боян Расате бе свален от Херо Мустафа', декларира той. 

'Очаквано беше, но това за мен не е голяма драма. В своята дългогодишна обществена дейност никога не съм се ръководил от това дали имам имунитет или нямам. Защитавам определени идеи и ценности и това, че по време на това деяние имах имунитет, е по-скоро дребна случайност', заяви Боян Расате в предаването 'Денят ON AIR'. Обменни курсове на БНБ за днес 09-08-2022

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.91767 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.3238 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00331 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2022 BulNews.Net