Столичната община предвижда пешеходно трасе от центъра на София до Витоша

28-10-2021

Столичният общински съвет /СОС/ на онлайн заседание прие доклад за проучване на възможностите за реализиране на пешеходно и велосипедно трасе от центъра на София до началото на Природен парк 'Витоша'.

Предвижда се пешеходното трасе да е дълго около 9 километра в едната посока. Това разстояние се изминава за около два часа пеш, което би осигурило оптимална възможност за здравословно придвижване на чист въздух, се посочва в доклада.

Трасето започва от пешеходната част на бул. 'Витоша' от кръстовището с бул. 'Патриарх Евтимий', преминава през парк НДК, пешеходния 'Мост на Влюбените', осигурява директен достъп до Музея за съвременно изкуство и Музей 'Земята и хората', Културния център 'Топлоцентрала', бул. 'Петко Каравелов', и през Южния парк. По-нататък маршрутът минава през ул. 'Костенски водопад' , ул. 'Тодор Каблешков', бул. 'България', през детелината на Околовръстното, ул. 'Кумата', парка на Боянската църква, ул. 'Белите брези', ул. 'Поп Евстати Витошки' - до началото на Природен парк 'Витоша'.

Вносителите посочват в доклада, че паралелно с пешеходното трасе се предвижда велосипедно трасе, което в по-голямата си част се припокрива с пешеходното трасе, но в началото на маршрута то е изнесено на север по бул. 'България' и се съединява с пешеходното трасе при кръстовището между бул. 'България' и ул. 'Тодор Каблешков'.

По този начин не само пешеходци, а и велосипедисти биха могли да стигнат удобно и бързо от самия център на града до планината, където могат да продължат с различни дейности като планински преходи, екотуризъм или пък спускане с планински бегач. Следва да се отбележи, че преобладаващата част от трасето, описано по-горе, е в добро състояние. Това би допринесло до по-бързата му реализация предвид необходимостта от пешеходен и велотуризъм в тази част на града. 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net