Протести срещу "зеления сертификат" в цялата страна

28-10-2021

Национален протест под мотото: „Всички ЗАЕДНО! За здраве, работа, бъдеще, сигурност!“, организиран от асоциации на на заведенията и туристическия бранш , се провежда в редица градове в страната.

Протестът е срещу здравните мерки на служебното правителство, които според представилите на бизнеса не са адекватни, а системата за прилагане на 'зелените' Covid сертификати е дискриминационна и, освен, че не решава проблемите на здравната криза, задълбочава икономическата.

Протестът в София започна на Орлов мост. Хиляди недоволни се събраха, излязоха на пътя и за кратко блокираха движението в района. След това шествието се отправи към парламента, като последователно бе блокирано движението пред Софийския университет и пред Народното събрание. Хората се насочиха към Министерския съвет и триъгълника на властта. Движението в центъра е затруднено.

Полицейското присъствие е изключително засилено. За момента няма напрежение и обстановката е спокойна.   

В националното недоволство се включиха и други градове от страната. 

Стара Загора

Няколкостотин ресторантьори и хотелиери препълниха площада пред областната администрация на града и тръгнаха на протестно шествие. Те издигнаха лозунги 'Искаме бъдеще в България' и 'Всички сме равни през закона'. Недоволството е заради противоепидемичните мерки, които ограничават работата на заведенията за хранене и развлечения. Протестиращите скандираха: 'Всички заедно за здраве, работа, бъдеще и сигурност'.

За издаването на зелен сертификат да се признае тестът за антитела, а държавата да осигури безплатни тестове и процедурата по тяхното взимане, настояваха протестиращите. Представителите на сектора очакват спешно да се разреши казусът на хора, на които не е препоръчително да се ваксинират поради заболявания и препоръки на лични лекари и специалисти.

Варна

Стотици варненци излязоха на протест срещу противоепидемичните мерки. Те се събраха пред сградата на общината, след което тръгнаха на протестно шествие по главните улици на града. Сред протестиращите са представители на бизнеса, както и персонал на заведения в града. Недоволните скандираха 'Долу мерките', а музиката от 'Стената' на Пинк Флойд огласяше протеста.

Бизнесът не иска локдаун, заяви пред множеството зам.-председателят на Сдружението на заведенията в България Марин Сотиров. Той допълни, че единственият вариант заведенията да работят е зеленият сертификат, но той трябва да бъде променен. По думите му в днешния протест се включват представители на над 400 заведения в града, което е повече от 80 на сто от този бизнес във Варна.

Пред медиите Сотиров обясни, че този път бизнесът е разбрал какво и как точно трябва да се иска. За всички е ясно, че за съжаление без зелен сертификат бизнесът отново ще влезе в локдаун, а това искаме да го избегнем, посочи той. Сотиров допълни, че сред исканията е да се признават тестовете за антитела, както е в Австрия и Швейцария, както и изискването за зелен сертификат да важи за всички - общинска и държавна администрация, да няма дискриминация, както е в момента. Според него това е единственият начин да страната да мине през четвъртата вълна без да влиза в локдаун.

В Пловдив протестът на собственици и на работещи в заведения блокира едно от най-оживените кръстовища в центъра - това до Баня Старинна. 

Търговище

Протестно шествие премина през възлови улици в града. Представители на различни професионални сдружения в сферата на туризма и ресторантьорството се събраха в центъра и поеха в мирно шествие към възлово кръстовище, а крайната точна бе сградата на Регионалната здравна инспекция в областния град.

'Протестираме, защото в момента Министерството на здравеопазването ни отнема правото на труд. Ние не можем да работим, а и държавата не ни компенсира. Това означава, че служителите ни остават без работа. Повечето от тях не искат да живеят в несигурност, търсят си работа в други отрасли, където няма да остават без доходи', каза Елена Ненкова - организатор на протеста и собственик на заведение.

Според протестиращите, които категорично заявиха, че не са против ваксините, целта е да се приеме тестът за антитела като сертификат, за да може хората да се движат свободно. Настояват още бързият тест да бъде достъпен и безплатен за всеки. 'Ако ще има зелен сертификат - нека да е за всички, а да не сме ощетени хората от ресторантьорския бизнес', заявяват протестиращите.

По думите Ненкова, бизнесът е обречен на фалит и ако не бъдат чути, ще продължат протестните действия.

Бургас

В Бургас недоволстват представители на ресторантьорския бранш, на развлекателния бизнес и на детските центрове.

Те се събраха пред сградата на РЗИ-Бургас. Всички настояват за равноправие на труда.

Протестиращите ще тръгнат на шествие по основен булевард в града, което ще завърши пред сградата на областната управа.Обменни курсове на БНБ за днес 29-01-2022

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.756 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.35138 BGN
  • chf 1 CHF = 1.88459 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2022 BulNews.Net