Честваме 113 години от обявяването на Независимостта на България

22-09-2021

Честит празник!

На 22 септември 1908 година във Велико Търново е провъзгласена Независимостта на България. С този акт българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от големите европейски държави с Берлинския договор.

Независимото Царство България е признато от Великите сили през пролетта на 1909 година.

Обявяването на Независимостта е най-високият връх в политическото самоосъзнаване и самоопределение на българската нация в годините след Освобождението. Благодарение на този акт се издига международният авторитет на страната ни и тя се превръща в равноправна на другите държави.

Денят на независимостта е обявен за официален празник от парламента на 10 септември 1998 година. 

Празникът ще бъде отбелязан с тържества и церемонии в цялата страна.

По традиция център на честването ще бъде Велико Търново. Кулминация на празничната програма ще е прожекцията на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“. Цялата програма можете да намерите тук.

В София от 11:00 ч. Националната гвардейска част ще проведе ритуал по полагане на венци пред Паметника на Независимостта на пл. 'Княз Александър I' 

Във Варна честването ще започне в 9.30 на площад „Независимост“ с издигането на националното знаме. 

В Бургас историческата годишнина ще бъде отбелязана с ритуал по издигане на флаговете на Република България, Европейския съюз и Община Бургас и празничен молебен за благоденствието на страната от 10.30 часа на площад „Атанас Сиреков“.  

От 10.00 ч. в храм „Успение Богородично“ в центъра на Казанлък  ще бъде отслужен тържествен водосвет за здраве и благоденствие.

В Стара Загора от 10.30 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред „Паметника на загиналите във войните старозагорци“ в парк „Александър Стамболийски“ - Алана. 

В Поморие  от 10.30 ч. пред паметните плочи на участниците в борбата за национално освобождение ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите. 

Трявна ще отбележи Независимостта на България  с поднасяне на венци и цветя пред Славейковата къща в града. 

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net