Нов пожар в Пирин

20-08-2021

Ново огнище е възникнало на територията на Национален парк 'Пирин', съобщиха от пресцентъра на община Банско. В четвъртък вечерта около 19.30 часа хижарят на хижа 'Вихрен' е подал сигнал за пожар по западния склон на връх Тодорка. Незабавно са мобилизирани служители на Дирекция 'Национален парк Пирин'.

В акцията по потушаване на огъня участват и хижарите и персоналът на хижите 'Вихрен' и 'Бъндерица', на място е и заместник-кметът на община Банско Стойчо Баненски, посочват от общинския пресцентър.

Това е втори пожар на територията на парка в рамките на два дни. В сряда сутринта е подаден сигнал за пожар на връх Църна могила в Пирин, а в гасенето са се включили служители на Дирекция 'Национален парк Пирин', пожарникари, както и местната мото дружина, които с моторите си са извозвали вода по труднодостъпния район. До следобедните часове в четвъртък ден пожарът e овладян, а на място дежурят рейнджъри от парка.

След сигнала за пожар по склона на връх Тодорка паркови служители са се насочили натам, за да участват в гасенето на новата огнена стихия. От пресцентъра на община Банско съобщават, че се гаси чрез копаене. Предполага се, че необичайният пожар е започнал късно вечерта на 18 август, когато над Пирин се е разразила гръмотевична буря. Обменни курсове на БНБ за днес 27-10-2021

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.68345 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.32345 BGN
  • chf 1 CHF = 1.83062 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2021 BulNews.Net