ГЕРБ с остра реакция и критики към служебния кабинет

14-05-2021

Представители на ГЕРБ окачествиха рокадите в различни държавни структури в първите дни на служебния кабинет, особено днешната смяна на директорите на Агенция „Митници“ и Националната агенция за приходите (НАП), като „политическа чистка, която се прави без ясни мотиви“. На брифинг в централата на партията тези назначения бяха наречени „скандални“.

Бившият финансов министър в правителството „Борисов 3“ Кирил Ананиев прогнозира напрежение в агенциите, срив при приходите, което може да доведе до дългова спирала:

„Възлови агенции, такива каквито са НАП и „Митници“, това е кръвоносната система на финансовия сектор. Ако приходите намалеят, това означава, че трябва да се тегли нов дълг, това означава, че влизаме в дългова спирала, това означава, че отиваме към дефицит, който ще бъде много по-висок“, каза Ананиев. И добави:

„Тогава ще трябва да се замислим дали отговаряме на всичките критерии от Маастрихт в контекста на приемането на еврото и редица други важни, изключително важни въпроси за българската държава“.

Ананиев каза още на брифинга, че когато е бил служебен министър в първия служебен кабинет на президента Румен Радев, първото желание на Радев е било той да уволни именно ключовите директори на тези две агенции, но той категорично е отказал, като поставил условие – или той или те.

Според заместник-председателя на ГЕРБ Томислав Дончев смяната на ръководни фигури в Агенция „Митници“ и в Приходната агенция е опит за овладяване на държавния апарат.
Тома Биков от своя страна видя връзка между назначенията и укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков.

„Затова много ясно финансовият министър трябва да отговори на въпроса кой му подаде кандидатурата на новия шеф на НАП, бил ли е новият шеф на НАП в Дубай през последните години, бил ли е, живял ли е там.
Кой вкара в МВР учредителка на партията на Васил Божков?
Тези скандални назначения са свързани само с едно място. Очевидно има нов коалиционен партньор там“, каза Тома Биков.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net