Традиционното литийно шествие търгува тази сутрин от Бачковския манастир

03-05-2021

Традиционното във втория ден на Великден литийно шествие тръгва тази сутрин от Бачковския манастир до местността 'Клувията', където е била открита чудотворната икона на Света Богородица, която се съхранява в светата обител.

Заради очакваното масово присъствие на вярващи от цялата страна от Светата обител призовават за  спазване на ограничителните мерки.

Според легендата тази иконата е била скрита в пещера над Бачково, а преди повече от 4 века две овчарчета я намират и връщат в манастира. Оттогава хората вярват в  чудодейна сила на този образ на Божията майка и дават обет да участват в шествието на Възкресение Христово. То  тръгва с камбанен звън след сутрешното богослужение в манастирския храм „Света Богородица“ .

Игуменът на Светата обител епископ Сионий напомни за необходимостта от спазването на ограничителни мерки:

'Иконата ще бъде носена от двама човека, предавана на други двама, за да няма скупчване на хора на едно място. Апелираме към хората, да пазят себе си, да пазят ближните си'. 
В края на деня чудотворната икона отново ще бъде върната и посрещната пред Бачковския манастир.Обменни курсове на БНБ за днес 16-05-2021

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.61332 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27203 BGN
  • chf 1 CHF = 1.78582 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2021 BulNews.Net