Изцяло ще гласуваме машинно

29-04-2021

Депутатите приеха окончателно да има 100% машинно гласуване в избирателните секции с над 300 души. Това стана на заседанието на парламента, което към 19 ч. продължаваше вече около девет часа.

По-рано днес депутатите приеха броят на секциите в чужбина да бъде неограничен, като премахнаха лимита на избирателните секции в страни извън Европейския съюз. Досега той беше 35 секции.

Приети бяха и текстове, с които съставът на Централната избирателна комисия бе намален от 25 на 15 членове, които да бъдат назначавани от президента.

Окончателно беше решено, че броенето на бюлетините и попълването на изборните протоколи в секционните комисии ще се наблюдава с камери и ще се предава онлайн. Редът и условията, по които ще се провежда видеонаблюдението, ще се определя от ЦИК, а техническото осигуряване ще бъде отговорност на Министерския съвет.

Депутатите спориха по всички текстове на изборния закон. Противници на гласуваните промени бяха основно от ГЕРБ.

По време на дебатите, свързани с машинния вот,Цвета Караянчева от ГЕРБ настоя да остане и хартиената бюлетина.

При дебатите на текстовете за намаляване на състава на ЦИК и начина на назначаване на членовете на комисията от ГЕРБ категорично заявиха, че с тези промени мнозинството поставя под въпрос легитимността на следващите избори, а от БСП призоваха да спрат да манипулират обществото.

Според носителите на предложението от „Има такъв народ“ процедурата ще е напълно прозрачна.

Партии и коалиции, които имат евродепутати, но не са парламентарно представени няма да бъдат в състава на ЦИК - в случая отпада квотата на ВМРО.Обменни курсове на БНБ за днес 16-05-2021

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.61332 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27203 BGN
  • chf 1 CHF = 1.78582 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2021 BulNews.Net