Жена почина, след като пет болници в Пловдив й отказаха лечение

21-10-2020

Пет болници в Пловдив са отказали лечение на пациентка със съмнения за коронавирус, твърдят нейни близки, и тя починала часове по-късно в последната болница, до която стигнали, съобщава БНТ.

Резултатът от PCR теста на 49-годишната жена излязъл след смъртта е отрицателен.

Майката на Мирела вдига 37,5 температура и има лека кашлица. Личният лекар следи състоянието й, което за 48 часа рязко се влошава и жената спира да се храни. Обаждат се на Спешна помощ, а медиците я оставят за домашно лечение. На следващия ден я преглежда и личният й лекар, който издава направление за хоспитализация и се обажда за линейка.

В негово отсъствие екипът преценява, че не е необходимо настаняване в болница. Ден, по-късно, пак по указание на личния лекар, близките водят Софка в болница 'Свети Георги'. Насочват ги към дежурните в инфекциозната клиника.

'Взе и секрети за PCR тест, резултата от който щеше да стане понеделник, вторник. И аз я попитах мислите ли че тази жена има време до понеделник, вторник вкъщи. Те ми отговориха, че не може ли да я приемат, защото нямали места', разказа Мирела Бочукова - дъщеря на починалата.

Софка страдала и от хронично неврологично заболяване.

'Нейното заболяване е миастения гравис - то е свързано с дихателна недостатъчност, при което естествено се съмняват за Ковид, но няма симптоми точно като на ковид', каза Мирела Бочукова.

Жената е пренасочена към Транспортна болница, но заради тежкото й общо състояние, от здравното заведение викат линейка, която да я закарва в болница 'Каспела'. Там по информация от Спешна помощ не я приемат в Ковид отделението със същия мотив.

Линейката продължава към болница 'Пловдив'. Там й правят изследвания. Според Спешна помощ обаче по уговорка между лечебните заведения отново са повикани да закарат Софка УМБАЛ 'Св.Георги', където се лекуват най-тежките случаи. И там й правят изследвания за прием в лечебното заведение.

'В 6 часа докторът излезе самодоволен и ми каза, че просто той е бил до тук, даде ми един списък с болници, които могат да я приемат със съмнения за COVID-19, при наличие че няма излезнал PCR тест и ни казаха да си я търсим ние болницата', разкри Мирела Бочукова.

В отговор до БНТ от университетската болница 'Свети Георги' са заявили, че не са приели пациентката поради липса на свободни места в отделението. Останалите лечебни заведения не са дали официално становище.

Софка е починала в болница 'Свети Пантелеймон', а според епикризата е имала двустранна вирусна пневмония. Дъщеря й е отказала аутопсия. Резултатът от PCR теста излиза три дни след смъртта й и е отрицателен. От сдружението за развитие на българското здравеопазване са категорични, че близките трябва да подадат сигнал до агенция 'Медицински надзор'.

Близките па починалата жена са започнали консултации с адвокати по медицинско право, а Регионалната здравна инспекция в Пловдив се е самосезирала по случая.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83147 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2841 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01549 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net