Полицаи излизат на протест във Варна

21-10-2020

Служители от системата на МВР във Варна излизат на протест тази вечер. Причина за недоволството им е решение на Министерския съвет от август, според което възнагражденията в 34 държавни ведомства се повишават с до 30 на сто, като промяната не засяга единствено служителите в МВР.

Социалната мярка е насочена към персонала на администрациите, които участват на “първа линия” в овладяването на пандемията и справянето с последствията от COVID-19. Служителите в МВР обаче са категорични, че те, наравно с медиците, са изложени на голям риск от заразяване с коронавирус и се чувстват притеснени, че трудът им не е оценен.

Пред часовниковата кула във Варна в 18:30ч. започва мълчаливият протест на служителите в системата на МВР. Мястото не е избрано случайно - тук се е намирала първата пожарна в града. В протеста реално ще се включат не само полицаи, но и пожарникари, служители на КАТ, 'Гранична полиция', служители на паспортните служби, както и жандармерията.
 
Пред БНТ протестиращи заявиха, че се чувстват обидени и унижени от факта, че те не са признати като служители на първа линия, тъй като многократно са работили рамо до рамо с екипите на Бърза помощ при случаи на COVID-19.

Протестът започва във Варна, но ще се проведе в още няколко града в страната. Протести през следващите дни ще има още в Русе, Кърджали, Пловдив и Бургас. От синдиката на МВР посочват, че ако не бъдат удовлетворени исканията на униформените се предвижда голям национален протест.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net