Борисов от Брюксел: Карантината в България ще бъде намалена на 10 дни

16-10-2020

Карантината за коронавирус ще падне от 14 на 10 дни. Това обяви премиерът Бойко Борисов от Брюксел, след като уточни, че е дал разпореждането сутринта на среща със здравния и просветния министър. Борисов е категоричен, че децата трябва да ходят на училище. Така, ако един клас е под карантина, ще се върне в класната стая след десетия ден, а не след две седмици, както досега.

'Разпоредил съм - децата трябва да ходят на училище, да намалят карантината на 10 дни. На ден държавата харчи над 120 000 лева за тестове', каза министър-председателят.

Той отново подчерта, че ако се спазват изискванията и правилата за ограничаването на заразата от COVID-19, няма да има нужда от допълнителни мерки и ограничения.

„Най-после имаме един общ план за действие срещу COVID-19 от Европейската комисия. Но според мен сме закъснели. Трябваше да го направим още през юли, а не сега, в панически действия много от държавите членки да предприемат мерки и да се стига до разнобой в действията, каза още Борисов в началото на втория ден от редовното заседание на Европейския съвет в Брюксел.

Премиерът отбеляза, че с останалите евролидери са акцентирали върху превенцията срещу разпространението на коронавируса, включително на носенето на маски. „Спазването на дистанция е вторият изключително важен фактор. Третият е дезинфекцията“, изтъкна министър-председателят Бойко Борисов.

Борисов апелира към отговорност и самоконтрол на гражданите на обществените места, но също така е важно да се пази психичното здраве на хората.
 
По отношение на дискусиите в Европейския съвет за Зелената сделка, премиерът заяви, че е представил проблемите на България, каквито имат и други държави членки, във връзка с постигането на климатична неутралност в ЕС до 2030 г.

„Изводът, който мога да направя от изказванията и на колегите е, че при исканото 60-процентно намаление на вредните емисии, Съветът ще се спре на 55% намаление до 2030 г.“, каза още Борисов.

Той акцентира, че България трябва да работи много усилено и бързо по Зелената сделка. „Без популизъм, без партийност, защото това ще стане до 2030 г. А по какъв начин – дали чрез намаление на вредните емисии от автомобилите, дали от централите или от други сектори на стопанския живот, ще трябва да ги намалим. Това е решение на Европейския съюз и те ще бъдат много стриктни в изпълнението му. Това казвам и на българските граждани“, изтъкна министър-председателят.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net