Президентът: Излиза ни скъпо, когато авиацията е средство за лични политически интереси

16-10-2020

'България определено има нужда от най-малко 16 нови изтребителя. Но на военната авиация трябва да се гледа като средство за отстояване на националния интерес и за гарантиране на националната сигурност. Когато на нея се гледа като средство за лични политически интереси и се погазва военната експертиза, винаги ни излиза скъпо. Винаги води до прахосване на обществен ресурс, до занижени способности, а в някои случаи и до загуба на човешки живот“ - така президентът Румен Радев коментира поръчката на още 8 самолета F-16.

 „Това е една много сложна технология и целият процес по нейното договаряне, приемане и усвояване се простира далече извън представите на този, който взима решение. Затова трябва да се уважава военната експертиза“, каза още главнокомандващият, след като и командирът на ВВС вече заяви, че в момента страната ни е логистично подготвена само за 8 самолета и подобно решение поставя въпроси, свързани с обучението на летателния състав.

Радев коментира горещата тема на отбелязването на Празника на авиацията и Военновъздушни сили пред Паметника на българския летец, където присъства и военният министър Красимир Каракачанов.

'За цялата си 108-годишна история българската авиация винаги са били носител на националната гордост и добродетели, израз на патриотизъм и родолюбие, на новаторство и прогрес, искам да поздравя всички служители на ВВС и да им пожелая много здраве, много енергия и висок дух в тяхната огромна мисия', каза държавният глава.

Във връзка с това, че предстои Конституционният съд да разгледа неговото запитване за противоконституционността на създаването на парламентарна комисия за нова Конституция, предложена от ГЕРБ, той отново бе остър към правителството:

„Надявам се, че КС ще защити нашата Конституция от невежеството и гаврите, които й се поднасят от управляващите.“

Радев бе помолен да коментира и предстоящото заседание на Българо-македонската комисия.

„Тези хора са професионалисти, отдадени са на България и те търсят историческата истина и ще отстояват българския национален интерес. Моето послание е повече към политиците, които взимат решение. Те не могат да абдикират от този важен и за България, и за Северна Македония, и за ЕС процес. Крайно време е да се намери това политическо решение, което да утвърди всички принципи на добросъседство и уважение на историята“, заяви Радев.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 20-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net