Мощни пожари взеха жертви в Перу, огнена стихия бушува и в Амазония и Арктика

08-08-2020

Огнена стихия в Перу унищожава десетки хектари борови гори. Пламъците бушуват в южния регион Куско.

Местните власти съобщават за най-малко 7 жертви на стихията. Огънят гори в труднодостъпна местност в Андите. За гасенето на пламъците са мобилизирани десетки огнеборци и техника, включително самолети за гасене на пожарите. Пламъците са в опасна близост до няколко села. Жителите им са били своевременно евакуирани. 

В съседна Бразилия десетки пожари опустошават Амазонската джунгла – най-голямата дъждовна гора в света. Според местните власти размерът на стихията е дори по-голям от този за същия период на миналата година. Съобщава се, че пламъците са обхванали райони, вече опустошени от мащабните пожари през 2019 година. 

В другия край на света – Русия, властите също се борят с мащабна огнена стихия. Към момента под контрол са 66 огнища, които са изпепелили 720 хектара гори и горски насаждения в  Арктика. Местните пожарни служби посочват, че сега усилията са насочени към овладяването на огнената стихия в района на Якутия и Курган. Причина за пожарите са горещините и сушата, придружени от силни ветрове, които разпалват пламъци в торфа в тундрата, който може да гори със седмици.

 Обменни курсове на БНБ за днес 25-09-2020

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.68113 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.14119 BGN
  • chf 1 CHF = 1.81129 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2020 BulNews.Net