Лъвът Масуд, роден в разградския зоопарк, почина в Нидерландия

01-08-2020

Лъвът Масуд се е влошил рязко и е бил евтанизиран, става ясно от съобщение на нидерландската неправителствена организация 'FELIDA'.

От 2 години и половина в Центъра за големи котки 'FELIDA', Нидерландия се отглеждат двата лъва Терез и Масуд, които се родиха след кръвосмешение в разградския зоопарк.

Те бяха отведени там след протест на правозащитни организации в София.

От ръководството на 'FELIDA' са информирали общината в Разград, която е собственик, че днес е извършена евтаназия на един от тях - Масуд.

От нидерландската неправителствена организация уточняват, че през последните дни здравословното състояние на Масуд се е влошило сериозно, животното е спряло и да се храни. Ветеринарният лекар по дивата природа Макс Гьокел от IZW в Берлин е извършил преглед и е констатирал, че Масуд изпитва силна болка и лекарствата за облекчаването ѝ вече не са достатъчни.

'Според нидерландските обичаи и етика за хуманно отношение към животните, бяхме задължени да спрем страданията на Масуд и да го пуснем', допълват от 'FELIDA'.

Оттам уточняват, че здравословното състояние на лъва с оглед неговия проблемен и инбриден (близкородствен) произход, е било извън възстановяемото.

'Докато Терез порасна силен, Масуд не успя', посочват от 'FELIDA'.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83147 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2841 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01549 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net