Тръмп готов да включи армията за справяне с безредиците в САЩ

02-06-2020

Поредна нощ на протести в САЩ заради смъртта на афроамериканец при полицейски арест. В Ню Йорк също беше въведен полицейски час, след като по-рано мярката беше приложена в повече от 40 града в цялата страна. Задържани са около 4100 души.

Президентът Доналд Тръмп обяви, че мобилизира всичкия наличен федерален ресурс - граждански и военен, за да се спрат бунтовете, грабежите и палежите, и да се опазят правата на спазващите законите граждани.

Не стихват протестите в САЩ, започнали след смърт при арест

В обръщението си към нацията американският президент коментира:

'Всички американци с право бяха отвратени от бруталната смърт на Джордж Флойд. Справедливостта ще възтържествува за него и семейството му, той не ще е умрял на празно. Но не можем да позволим мирните протести да бъдат заглушени от една разгневена тълпа.'

Докато американският президент говореше в Белия дом, недалеч беше използван сълзотворен газ срещу протестиращи във Вашингтон.

„Не само коляното на врата на Джордж  е било причина за смъртта му, но и тежестта на другите двама полицаи на гърба му, които  са попречили  на притока на кръв в мозъка му, както и на въздушния поток в белите му дробове“, се казва в констатация на независимата аутопсия на Джорд Флойд.

Констатациите се различават съществено от това, което е представено в първоначалното медицинско изследване. В наказателната жалба, подадена по делото, според първата аутопсия „не се разкриват никакви физически находки, подкрепящи диагнозата травматична асфиксия или удушаване“. Споменава се, че в смъртта на Флойд са замесени и други фактори, като коронарна болест на сърцето и хипертонична болест и може би потенциални упойващи вещества.

Флойд е бил в добро здравословно състояние и не е имал придружаващи заболявания, които да са били причина или да са допринесли за смъртта му, констатират в заключение медицинските специалисти сега.

Смъртта на Флойд стана причина за масови протести в различни градове на САЩ против расизма и полицейското насилие, които продължават вече почти цяла седмица. Задържани са около 4100 души. В над 40 града в цялата страна е въведен  полицейски час. От днес това е факт и в Ню Йорк.Обменни курсове на БНБ за днес 06-07-2020

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.74254 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.17025 BGN
  • chf 1 CHF = 1.84113 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2020 BulNews.Net