САЩ приключват отношенията си със СЗО

30-05-2020

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в петък, че страната му ще 'прекрати' отношенията си със Световната здравна организация и ще 'прекрати' финансирането на СЗО с оглед на предполагаем 'пълен контрол' на международната здравна агенция от Китай.

'СЗО не успя да извърши исканите и много необходими реформи', изтъкна американският президент и добави, че правителството на САЩ ще пренасочи 'тези средства към други световни организации, заслужаващи спешни глобални потребности по отношение на общественото здраве':

„Тъй като се провалиха в исканите и нужни реформи, днес ще прекратим нашите отношения със Световната здравна организация, ще пренасочим средствата към други по-спешни и заслужаващи обществени здравни проекти по целия свят“, каза Тръмп.

'Китай оказа натиск на СЗО, за да заблуди света относно пандемията от коронавирус', заяви той.

В средата на април американският президент временно спря плащанията от страна на Съединените щати към организацията, след като я обвини в пристрастие към Китай и провал в ограничаването на коронавируса.

Съединените щати бяха най-големият спонсор на Световната здравна организация. За миналата година те са дали над 400 милиона долара и очакваното оттегляне съществено ще отслаби организацията, отбелязва Асошиейтед прес. 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 24-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83233 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2729 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01134 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net