Не стихват протестите в САЩ, започнали след смърт при арест

30-05-2020

Стотици протестиращи се събраха в района на Белия дом във Вашингтон с искания за справедливост след смъртта на афроамериканец, убит при арестуването му от полицаи в Минеаполис. Стигна се до напрежение и в други градове в страната. Протестиращи атакуваха централата на телевизията Си Ен Ен в Атланта. 

Повдигането на обвинение в убийство и ареста на полицая, притиснал врата на Джордж Флойд, не доведе до успокояване на страстите.

Освен американската столица, Атланта, Лас Вегас, Ню Йорк и Шарлът са някои от местата, където стотици излязоха да изразят гнева си.

В Минеаполис , откъдето тръгна всичко, въпреки наложения вечерен час протестиращи излязоха по улиците, където бяха посрещнати от Националната гвардия. „Вашингтон пост“ съобщи за вероятно използване на гумени куршуми.

В Атланта събрали се пред централата на Си Ен Ен надраскаха с графити огромните червени букви от логото, счупиха прозорци и хвърляха камъни. Полицейското присъствие там е засилено.

В Ню Йорк полицията съобщава за поне 70 арестувани.

Насилственият арест, апела към органите на реда с думите “не мога да дишам” и смъртта на Флойд, уловени от камера, отвориха отново най-болезнените рани на страната, свързани с расова несправедливост. 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83147 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2841 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01549 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net