Круизен кораб с огнище на COVID-19 застана на пристан в Сидни

06-04-2020

Круизният кораб 'Руби принсес' на компания 'Карнивал', станал източник на най-голям брой заразени с коронавируса в Австралия, влезе в пристанище южно от град Сидни, за да могат заболелите членове на екипажа да получат спешна медицинска помощ, предаде Ройтерс.

На кораба, разследван от властите на щата Нов Южен Уелс, все още остават над 1000 души от екипажа, след като в средата на март пътниците слязоха на сушата, без да бъде проверено здравословното им състояние.

Регистрирани бяха най-малко 360 случая на COVID-19 (включително пътници и членове на екипажа), свързани с кораба, в това число поне шест смъртни.
Полицията на Нов Южен Уелс днес заяви, че 'Руби принсес' може да остане на котва до 10 дни, но екипажът ще може да слезе само с разрешение на щатските власти. Болните членове на екипажа се лекуват на борда или са прехвърлени в болница. Плавателният съд ще бъде зареден с гориво и подготвен за отплаване.

В Австралия са регистрирани над 5700 потвърдени случая на коронавируса, а починалите до днес са 39.

Разследването срещу 'Руби принсес' ще се опита да установи дали комуникациите и действията, довели до слизането на сушата на 19 март на 2700 пътници на пристанището в Сидни, са нарушили законите за биологична сигурност или други щатски закони. Щатските власти са определили кораба като нискорисков, а австралийските гранични служби са разрешили на пътниците да се върнат свободно у дома с изискването да останат 14 дни в самоизолация.

Властите в американския щат Флорида съобщиха, че 14 души от намиращия се от събота в Маями круизен кораб 'Корал принсес' и на който има заразени с коронавируса, са настанени в болница и един от тях е починал. По-рано вече бе съобщено за два смъртни случая на кораба с над 1000 пътници и близо 900 души екипаж, посочва Асошиейтед прес.

За момента властите не уточняват дали при 14-те прехвърлени в болница е потвърдена връзка с коронавируса.

Вчера пътниците, които бяха в добро здравословно състояние, започнаха да слизат на брега, за да отпътуват с чартърни полети. Всички със симптоми или възстановяващи се от заболяването остават на борда, докато не получат разрешение от здравните власти.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83147 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2841 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01549 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net