Франция започва военна операция в подкрепа на населението заради коронавируса

26-03-2020

Френският президент Еманюел Макрон обяви началото на военната операция 'Резилианс', свързана с коронавируса, предаде Франс прес.

С приближаването на пика на епидемията на новия коронавирус във Франция, въоръжените сили ще се мобилизират, за да помогнат на населението и на службите, предоставящи обществени услуги да се справят с епидемията. Операция 'Резилианс' не е свързана с антитерористичната операция 'Сентинел', подчертава АФП.

В рамките на новата военна операция кораби, пренасящи хеликоптери, ще бъдат разположени, за да помогнат на френските отвъдморски територии, обяви френският президент. 'Единството и куражът ще ни позволят да победим. Ние сме едва в началото, но ще издържим!', подчерта той, като повтори на няколко пъти, че страната е 'във война'.

Френският държавен глава направи това изявление, след като вчера посети военнополева болница, създадена тази седмица в района на Мюлуз, за да намали натоварването на болниците в региона, затрупани от потока на пациенти с COVID-19.

Макрон също обеща да създаде 'мащабен план за инвестиции' в болниците след края на коронавирусната криза. Президентът отдаде почит на медицинския персонал - чиито представители бяха много мобилизирани през последните месеци, изисквайки повече ресурси, особено за обществените болници и за подобряване на условията на труд и заяви, че отговорът му 'ще бъде дълбок и траен'.

Най-малко петима френски лекари станаха жертви на новия коронавирус.

Еманюел Макрон добави, че ще организира утре среща на синдикатите и работодателите, 'за да организират работата и да осигурят по-добра здравна защита' на служителите по време на работа.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net