Вестник "Република": Чехия и Полша прибрали медицинска помощ за Италия

23-03-2020

Чехия и Полша са спрели медицинско оборудване от Китай предназначено като дарение за Италия, която най-много пострада от разпространението на коронавирус. Вестник „Република“ съобщава, че камиони с маски и различно медицинско оборудване са били спрени и конфискувани в Полша и Чехия. В единия камион е имало 680 000 маски и респиратори. Италианското издание информира, че чешките медии са публикували снимки, на които ясно се виждат китайското и италианското знаме. Конфискуваното оборудване е било раздадено в чешките болници.
 
Външният министър Томас Петричек призна за „грешката“ и съобщи, че се търсят начини за компенсиране на Италия с маски, като по думите му една „малка част“ от товара е била хуманитарна пратка за Апенините. Чешкото правителство ще изпрати на Италия около 100 000 предпазни маски и респиратори от стотиците хиляди, конфискувани по-рано тази седмица. Чешките власти използваха извънредни правомощия, за да обискират склад и да конфискуват 680 000 маски и 28 000 респиратора.
 
Правителството преговаряше с частна компания да купи крайно необходимите медицински материали и оборудване. Преди да бъде сключена сделката обаче цените рязко се повишиха, което доведе до конфискацията. Оказало се, че 100 000 бройки от предпазните маски са били изпратени от китайския Червен кръст за китайци, живеещи в Италия. Полицията в Чехия разследва как маските от Китай са се оказали в склада.
 
Само преди 3 дни в Чехия пристигна сaмoлeт oт Китaй c нaд 1 милиoн прeдпaзни мacки зa лицeтo. Чeшкoтo прaвитeлcтвo бe критикувaнo зaрaди нeдocтиг нa мeдицинcки мaтeриaли, а в същото време въведе зaбрaни нa хoрaтa дa излизaт oт дoмoвeтe cи, бeз маска.
 
В Полша също са задържали други 23 000 бройки, отново предназначени за Италия. За властите в Рим „става въпрос за сериозен и напълно абсурден случай“.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83147 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2841 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01549 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net