Асанж моли Франция за политическо убежище

21-02-2020

Защитата на създателя на сайта „Уикилийкс“ Джулиан Асанж моли Франция да му предостави политическо убежище. Това съобщи адвокатът му Ерик Дюпон-Морети, цитиран от ТАСС.

'Искаме от Франция да му предостави политическо убежище въз основа на факта, че това е родината на правата на човека: част от структурите на „Уикилийкс“ са разположени във Франция. Второто му дете все още е непълнолетно, а майка му (на детето) е французойка и тя живее във Франция заедно с детето“, цитира адвоката в Туитър „Репортери без граници“ (RSF), призовавайки френското правителство да сложи край на мъченията на Асанж.

В момента съдът в Лондон се готви да започне разглеждането на делото за екстрадицията на Асанж в Съединените щати. Там той е обвинен в престъпления, свързани с разкриването на класифицирана информация - най-голямото в историята на САЩ. Според обвиненията, повдигнати от Министерството на правосъдието на САЩ, основателят на „Уикилийкс“ е изправен пред до 175 години затвор за хакерска дейност. Обменни курсове на БНБ за днес 07-04-2020

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.79681 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.22019 BGN
  • chf 1 CHF = 1.84826 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2020 BulNews.Net