САЩ и талибаните се споразумели за примирие в Афганистан

13-02-2020

Постигнато е 7-дневно примирие между Съединените щати и талибаните в Афганистан - това съобщи американският министър на отбраната Марк Еспър след края на срещата на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел.

По-късно американският министър на отбраната Марк Еспър уточни, че става дума за едноседмично споразумение. На въпрос какво го кара да мисли, че този път талибаните наистина ще го спазят, той отговори:

„Най-доброто възможно решение е политическото споразумение. Имаме основата за това и тя е на масата. В процес на консултация сме със съюзниците ни, както и с Конгреса. Мисля, че мирът заслужава да му се даде шанс. За да отидем по-напред обаче, всички страни трябва да спазват задълженията си. За нас, Съединените щати, от ключово значение ще бъде да продължи подкрепата за партньорите ни в Афганистан. Това ще бъде и предварително условие в общия ни подход“.

Еспър не уточни кога частичното примирие ще започне, но вчера представител на талибаните заяви пред АФП, че ислямисткото движение „намалява насилието“ от петък.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net